Logga in

Hjo Installation köper sex bolag till i Norrland

Publicerad
2 jun 2023, 14:25

Koncernen Hjo Installation fortsätter sin shoppingfrenzy i Norrland. Förra fredagen kom nyheten att de köpt tre bolag och i dag, en vecka senare presenterar bolaget sex ytterligare förvärv.

De sex bolagen som numera ingår i koncernen är två VVS-firmor och fyra elföretag: LM Vatten & Värme, Ingmans VVS, J & B EL, Jemtel, Jemtek och Johnsons El.

Blygsam i starten – så började Hjo Installation
Från firma till koncern: Hjo Installation siktar på två miljarder

Mer om norrlandsaffärerna
Hjo Installation etablerar sig i norra Norrland – köper stor isoleringsfirma

– Vi hade en fantastisk resa i Norra Sverige där vi mötte många fina bolag som har alla förutsättningar att tillvara på tillväxtmöjligheterna i regionen. Efter resan tog vi beslut om att göra en storsatsning i regionen. Med dessa sex förvärven så har vi totalt nio bolag i regionen och vi har på allvar etablerat oss i det expansiva norra Sverige, säger Christoffer Olbrich koncernchef på Hjo Installation i ett pressmeddelande.

LM Vatten & Värme har sitt säte i Gällivare och grundades år 2012. De började med industriservice åt LKAB. Numera har man även ramavtal med Boliden. Utöver industrin jobbar man även med entreprenader. Bolaget har 30 anställda och omsatte 72 mkr år 2022.

Ingmans VVS har sitt säte i Svappavaara och har 10 anställda. Bolaget omsatte år 2022 30 mkr med god lönsamhet. Bolaget arbetar med industrirörläggeri åt LKAB i Svappavaara och Kiruna som största kund. Utöver detta har bolaget en lokal rörläggeriavdelning i Svappavaara.

”Nu är vi 50 bolag, omsätter 2,3 mdkr och har över tusen anställda. Det är häftigt och nu är vi snart halvvägs till ett av våra delmål om en omsättning på 5 mdkr.”

Christoffer olbrich

J & B El sticker ut bland förvärven. 

– Bolaget är ledande i branschen på jämställdhetsarbetet och har under lång tid gjort en satsning på att det skall vara lika många kvinnor som män på bolaget. För dem är det en självklarhet och ingen stor grej men det är ganska unikt i vår bransch, säger Christoffer Olbrich.

J & B EL med bas i Boden utför stora och små elinstallationer i Norrbotten. De säljer, projekterar, installerar och servar alla typer av el, tele, data- och säkerhetsanläggningar. Kunderna är både privatpersoner och företag där bolaget har avtal med bland annat kommuner, byggföretag och fastighetsbolag som Fortifikationsverket och Akademiska Hus. Bolaget omsatte 100 mkr (år 2022) med god lönsamhet och har över 60 anställda.

Jemtel erbjuder alla typer av elinstallation och laddlösningar till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. De riktar också in sig på att minska kundernas energikostnader. Jemtel har sin bas i Östersund och Krokums kommuner. Bolaget omsätter 39 mkr och är 25 anställda.

Jemtek är specialiserade på elkraftanläggningar. Bolaget hjälper sina kunder med projektering, konstruktion och montage av kontrollutrustning, ställverk, fördelningssystem, reservkraft, idrifttagning, belysningsanläggningar med mera. Jemtek omsätter 21 mkr och är 19 anställda.

Johnsons El är Jämtlands äldsta elföretag och en komplett leverantör av el- och belysningsanläggningar till företag, organisationer och privatpersoner.

Företaget etablerades 1925 och har en modern prägel där satsning på modern teknik och energilösningar är stor. Kontor finns i Åre med filialer i Sveg och Vemdalen. De har ca 25 anställda och omsätter 67 mkr i Åre.

Mer Hjo-färvärv
Hjo Installation gör sina första köp i Småland

I och med förvärven förra veckan bröt Hjo Installation 2 mdkr i omsättning. 

– Nu är vi 50 bolag, omsätter 2,3 mdkr och har över 1 000 anställda. Det är häftigt och nu är vi snart halvvägs till ett av våra delmål om en omsättning på 5 mdkr. Men jag är mest glad att vi har en lönsamhet över branschsnittet, detta tack vare våra duktiga medarbetare i bolagen som gör ett grymt jobb, säger Christoffer Olbrich i pressmeddelandet.