Logga in

Här är kommunen med flest vattenläckor

Publicerad
26 maj 2023, 05:16
| Uppdaterad
25 maj 2023

Läckor i VA-näten får stora konsekvenser för bland annat vård och skolor. Under 2022 förekom det minst 458 vattenläckor, visar en ny rapport.

Färsk- och avloppsvatten hamnar på fel ställen vilket drabbar bland annat vård och skolor. Det pekar branschinitiativet VA-fakta på i sin rapport ”En läcka i taget – vem ser helheten? 2022”.

mer om vatten på fel ställe
Så skiljer sig vattenskadorna åt mellan de nordiska länderna

Läs också:
Bruno nosar upp vattenläckorna

Den visar också att under 2022 rapporterades det i svensk media om minst 458 olika vattenläckor på ledningar som de kommunala VA-organisationerna ansvarar för. Det totala antalet läckor är fler, inte alla läckor blir uppmärksammade i media, understryker VA-fakta. 

De kommuner som sticker ut med flest medierapporterade läckor är Skellefteå (19), Jönköping (18), Umeå och Nyköping (båda 14 stycken). 

VA-fakta vill med rapporten ge VA-frågan ett högre värde och uppmana offentliga aktörer att jobba för att samhället ska slippa hamna i en situation där vatten- och avloppshanteringen inte längre går att lita på:

”Vattenförsörjningen och avloppshanteringen blir både mer tillförlitlig och i längden billigare om VA-systemen underhålls i tid i stället för att lagas efter hand som läckor och andra driftsstörningar inträffar.”