Logga in

7 saker som bidragit till Värmepumpssverige

Publicerad
24 maj 2023, 05:00
| Uppdaterad
23 maj 2023

De var förvisso inte först med värmepumpen men vi säger ändå grattis till CTC – värmepumpstillverkaren som fyller 100 år och firar med värmenostalgi.

Batteriberedare.

1. Värmeberedaren

I de första typerna av värmeberedare värmdes vattnet upp i en behållare där det stod stilla och riskerade att bli dåligt. 1926 uppfann CTC:s grundare och vd Gunnar Tellander en helt ny typ av värmebatteri med spiralspunna kopparrör, i vilka tappvarmvatten skapades. 

Mer om CTC
Här är tillverkarens plan för att öka takten i fabriken

Mer om värme:
”Tänk på var utedelen placeras”

I det var varmvattnet alltid färskt när det kom ut. Och nu behövdes en enda värmekälla för att värma både varmvatten och förbrukningsvatten i hemmet.

På 1930-talet utvecklade företaget systemet och värmebatteriet kunde integreras i hemmets värmepanna. De integrerade pannorna blev dominerande under de följande decennierna och en grön CTC-panna, där man eldade med koks, ved eller olja, installerades i många nybyggda hem.

Dubbelpannan.

2. Dubbelpannan

På 1950-talet kom oljan. Den var billigare än koks och ved, och användaren slapp mata pannan manuellt. Även de tidigare pannorna gick att ställa om från ved till olja eller tvärtom, men på 1960-talet utvecklades dubbelpannor med separata eldstäder för respektive bränsleslag. Oljebrännaren kunde då sättas i gång med hjälp av en strömställare.

3. Ljungbergskanalerna

Överföringen av värme till vatten i en panna, den så kallade eftereldytan, behöver ske så effektivt som möjligt. 1968 tog företagets medarbetare och uppfinnare BG Ljungberg fram en ny plåtprofil som bildade kanaler för värmen i pannorna, dessa innebar en stor förbättring för värmeöverförseln. De krävde minimalt med svetsning och med dem kunde pannornas eftereldytor anpassas för olika kapaciteter och behov. Ljungbergskanalerna blev standard i flertalet produkter. 

Ljungbergkanaler.

4. 90-talspanna med miljömärkning

Oljepannan CTC 1100 lanserades på VVS-mässan i Stockholm 1992. Den var mer kompakt och miljövänlig och hade värmeväxlare. Produkten var den första av sitt slag i Sverige att miljömärkas med Svanen.

CTC Rebell.

5. Med i värmepumpsmatchen

Den första värmepumpsmodellen i Sverige var var Thermia 869 på 70-talet, med en modern värmepump för markvärme. Den hade 10 kW effekt. IVT var också tidigt ute med en markvärmepump för villor. 1981 lanserades CTC sin första frånluftsvärmepump. Och enligt dem själva var de 1985 först i Sverige med att introducera en luft/vattenvärmepump på marknaden med nya CTC Rebell. På 90-talet svalnade dock intresset för värmepumpar när oljepriset dök …

6. Intercooler

Hursomhelst, värmepumpen kämpade sig tillbaka och under första delen av 2000-talet valde CTC att ställa om från oljepannor och fossil uppvärmning till just värmepumpar. Ett samarbete inleddes då med värmepumpsspecialisten Mekaterm. Först ut från Ljungbyfabriken var en serie bergvärmepumpar (CTC Eco Heat). Men företagetville gärna göra  värmepumparna mer effektiva. Hans Ljung på Mekaterm kom då på att man kunde integrera kylningen i den redan befintliga förångarväxlaren. Han lämnade in en patentansökan som beviljades 2004. Prestandan förbättrades och tekniken infördes i alla företagets bergvärmepumpar. Systemet lanserades under namnet Intercooler.

Läs också:
”Vi velade länge mellan bergvärme och luft/vattenvärmepump”

7. Värmepumpen som kärna

CTC lyfter fram Energy Flex som en innovation som gjort värmepumpen mer effektiv. Grunden i det systemet består av en vanlig värmepump och sedan kan kunden koppla på det mesta som har med värme att göra: solvärme, extra tankar, kamin, ved-, el- och pelletspannor, pool och så vidare. Energy Flex är numera standard på alla företagets värmepumpar och inomhusmoduler.

Källa: CTC och VVS-Forums Värmepumpsrapport