Logga in

”Att de är platsbyggda frigjorde 550 kvadratmeter yta”

Publicerad
8 mar 2023, 05:12
| Uppdaterad
7 mar 2023

I den framväxande stadsdelen Haga Norra i Solna installeras inte bara behovsstyrd ventilation, utan också jättelika värmeväxlare – som har platsbyggts vilket gett stora fördelar.

Att byggandet har avstannat i Sverige märks inte i Haga Norra i Solna. På andra sidan E4:an, sett från kronprinsessan Victorias slott i Haga, pågår ett intensivt byggande och över alltsammans hovrar lyftkranarnas långa armar.

Från- och tilluft med värmeåtervinning eller frånluft med värmeåtervinning?
Stridsfrågan som delar branschen i två läger

Efter ett långt yrkesliv är en av Sveriges främsta energiexperter fortfarande besatt
Expertens hökblick på ständig jakt efter energislöseri

I Kvarter 1, som är ett av totalt åtta kvarter, byggs kontors- och restaurangyta på totalt 26 000 kvadratmeter, som utvecklas av Fabege och som ska vara klara för inflyttning 2024.

I en källare i Kvarter 1 finns de stora platsbyggda aggregaten. 

Martin Vujicic, regionchef på GK Sverige.

– Tack vare att de är platsbyggda frigjordes omkring 550 kvadratmeter yta, säger Martin Vujicic, regionchef på Gunnar Karlsen Sverige AB, som har ventilationsentreprenaden för kontoren, restaurangerna, garage i två plan och ett gym.

Daniel Kreissl, vice vd på underentreprenören Artair, tar oss med ner till fläktrummet till två av de totalt fyra gigantiska värmeväxlarna, tillverkade i aluminium, som ska återvinna värmen från ventilationen.

Daniel Kreissl, vice vd på Artair.

– Aggregaten har roterande värmeväxlare med ett luftflöde på 90 kubikmeter luft per sekund, som påbörjat montaget i fläktrummen, säger Daniel Kreissl och tillägger att anläggningen ska kompletteras med batterier, spjäll och fläktar.

De är sex meter i diameter och för att växlarna överhuvudtaget ska kunna gå att få in i genom dörrar och prång så levereras de i platta paket i form av ”tårtbitar” från tillverkaren i Tyskland. Varje tårtbit kommer i tre delar.

Tekniken är precis som för konventionella roterande värmeväxlare, uppbyggd kring roterande hjul, bestående av veckade aluminiumprofiler, där den varma frånluften värmer upp rotorn, som därefter värmer upp den kalla tilluften. 

De platsbyggda aggregaten har värmeåtervinning med roterande värmeväxlare. En roterande värmeväxlare består av ett roterande hjul med veckad aluminium som bildar små kanaler. Den varma frånluften värmer upp kanalerna och genom rotation av värmeväxlaren, roteras de uppvärmda kanalerna över i tilluftkanalen och förvärmer den kallare uteluften.  

– Här är det stora luftflöden vilket gör att aggregaten blir stora. Men kraven på energieffektivitet har även varit stora. De roterande värmeväxlarna som vi använder här är 5 750 millimeter i diameter. Genom att använda stora värmeväxlare får vi låga motstånd för luften att passera genom rotorn, vilket i sin tur ger lågt energibehov för fläktar och hög värmeöverföringsförmåga för värmeåtervinningen. Detta tillsammans skapar energieffektiva ventilationsaggregat. Vi försöker alltid att konstruera ett så energieffektivt aggregat som möjligt och på minsta möjliga yta, säger Daniel Kreissl.

– De här växlarna väger 2,5 ton var, men de går lätt att få igång med handkraft, säger han och har snart fått snurr på ett av jättehjulen med ena handen.

– Växlaren liknar ett jättestort tombolahjul, konstaterar fotografen Daniel Roos, till allmän förnöjsamhet. 

Här består vinstlottten av sparad yta. Aggregaten är platsbyggda för att spara plats, dessutom var det en fysisk nödvändighet för att få plats med de stora växlarna. Alternativet hade varit vanliga aggregat som var monterade på fabriken.

– En god ventilation är smart både för ekonomin och ur ett hållbarhetsperspektiv, konstaterar Martin Vujicic och tar oss vidare till det ovanligt tjusiga platskontoret i Hållbarhetshuset,  nominerat till Årets Bygge. Huset består av återbrukat material från bilföretaget Bilias 70-talshus. Här har man bland annat återanvänt bjälklag, dörrar, fönster, trappor, WC-stolar, tvättställ, golv och belysning från den gamla Biliafastigheten.

Den röda tråden genom hela projektet är hållbarhet. GK deltar i projektet med ansvar för ventilationen till bland annat kontor.

– Här jobbar vi med nya tekniska lösningar. Ventilationen är behovsstyrd och energieffektiv. Luftmängden anpassas efter det aktuella behovet, något som minskar mängden energi, säger Martin Vujicic och flikar in att smart teknik är en viktig del av att jobba hållbart.

Haga Norra är inget litet projekt, här ska en helt ny stadsdel växa fram som binder ihop Solna med Stockholm, planerad för totalt tusentals bostäder och arbetsplatser.  Haga Norra har ”ett bra läge”, för att prata mäklarspråk, intill Hagaparken och närheten till Stockholms innerstad.

VVS-Forum har kartlagt 24 koncerner med starka tillväxtplaner
24 installationskoncerner: Så ser deras omsättning och tillväxt ut

Ronny Haglöf, projektchef Ventilation på GK Sverige.

– Just nu gör vi klart basinstallationerna som ska vara klara i november–december. Till det kommer hyresgästanpassningar, förklarar Ronny Haglöf, projektchef för ventilationen på GK.

FAKTA/GK Sverige

Omsättning: Drygt en miljard kronor.

Anställda: Cirka 650.

Verksamhet: GK Sverige erbjuder rådgivning och tjänster inom tekniska installationer för alla typer av byggnader.

Grundat: 1998.

Vd: Alexis Låftman Kahlmann.

Ägare: GK Gruppen AS.