Logga in

”Privatägda bolag har blivit en bristvara när nästan alla har blivit uppköpta”

Publicerad
10 nov 2022, 05:19
| Uppdaterad
15 nov 2022

Pontus Liberg är sedan oktober ny entreprenadchef och delägare i Rör & Sanitetsmontage i Norrköping. Han kommer från Assemblin VS i samma stad där han var filialchef och har tidigare bara jobbat i storbolag.

Hur fick du jobbet?

– Företagets ägare David Lagerdahl och Anders Lindqvist kontaktade mig och min Assemblin-kollega Mattias Andersson. Fler och fler kontrakt trillade in och de ville stärka kompetensen i entreprenadverksamheten. Efter lite diskussioner landade det i att vi gick in som delägare samt entreprenadansvariga i bolaget där Mattias jobbar med projektledning och inköp.

Rör & Sanitetsmontage växte mest i länet
Rörföretag gasellvinnare i Östergötland: ”Vi är bara i starten på vår resa”

Läs också:
De leder Umias nya bolag i Östergötland

Vad lockade med jobbet?

– Framför allt att det är ett privatägt bolag som har blivit en bristvara när nästan alla har blivit uppköpta. Det attraherar kunderna och är en styrka när vi ska rekrytera nya medarbetare. Jag ville även komma in i ett företag med god anda och vilja att växa.

Vad har du för bakgrund?

– Jag började som rörmontör på Bravida år 2000 och var där i nio år. Sedan blev det sju år som projektledare och filialchef på YIT/Caverion. Efter det var jag filialchef på Assemblin i Norrköping i drygt 6,5 år.

Vilka styrkor hos storbolagen tar du med dig?

– Det finns en bra struktur och arbetssätt i de stora entreprenaderna. I ett litet bolag är det vanligt att alla springer på samma boll. En fördel med mindre bolag är korta beslutsvägar som gör att det blir enklare att driva verksamheten. På storbolagen har du en annan press på dig uppifrån med prognoser och budgetar som du inte styr över själv.

Vilken verksamhet har Rör & Sanitetsmontage i dag?

– Den består främst av service men också av mindre entreprenader. Nu har vi även kört igång flera stora entreprenader, bland annat två totalrenoveringar av äldreboenden. Vi är för närvarande 27 anställda. Verksamhetsområdet är hela Östergötland och delar av Sörmland.

Lundstedts Rör i Motala:
De tog över ett 150-årigt familjeföretag

Hur ska entreprenadverksamheten utvecklas?

– Den ska växa sunt. Det ska vara ordning och reda så att kunderna får förtroende för oss. Planen är att entreprenadverksamheten ska omsätta runt 30 miljoner kronor nästa år mot ungefär 20 i år.