Logga in

Så kom Patrik på firmanamnet Interspol

Publicerad
18 maj 2022, 08:38

Interspol, Friska Fläktar och RöReBrO – varför döper man vvs-firman så? Vi har pratat med företag med namn som sticker ut.

”Den dag jag startar eget, då ska firman heta Interspol”

Namn på företag: Interspol

Gör: Bland annat stamspolning, rörinfodring, fettavskiljare, matavfallskvarnar med mera.

Mer firmanamnsrelaterat:
Starta eget? Tänk till kring firmanamnet!

Patrik Lundin, Interspol.

Patrik Lundin, ägare:

”Det var redan 1995 när jag jobbade på Ragn-Sells inom samma bransch som jag tänkte att ’den dag jag startar eget, då ska firman heta Interspol’. Jag ville ha ett namn som låter stort från början och här fanns igenkänning från Interpol, lite humor och samtidigt anspelar ’inter’ på att man är inne i rör.

Jag hade också klara tankar på loggan redan från början, den skulle kännas teknisk, gå i ränder. Min före detta fru hjälpte mig att göra loggan utifrån min skiss.

Varje dag när vi är hemma och jobbar hos folk får vi höra att folk tycker att namnet är riktigt bra och fyndigt. Och en gång såg jag i en tidning i Göteborg att en insändarskribent tyckte att det var det fyndigaste firmanamnet hen sett på länge.

När vi ringer våra kunder får vi vara noga så att de inte tror att det är Interpol. 

Vi har blivit uppköpta av Sortera och vi vet inte om de ska behålla namnet Interspol eller byta till Sortera. Personligen tycker jag det vore tråkigt och tror dessutom att det kan vara en nackdel att ta bort det eftersom vi har ett så bra och inarbetat varumärke.”

Illustration: Sofie Båtmästar

”Kanske ovanligt att ha en PR-konsult på 70-talet”

Friska fläktar, norrtälje

Gör: Luftbehandlingsinstallationer, kyl och värme med mera.

Anna-Karin Alfredsson, servicetekniker/kontor

Anna-Karin Alfredsson, Friska Fläktar.

”Min mamma jobbade på företaget Berg och Stark tillsammans med Nils Gröndahl, och 1978 ville Nisse starta eget och bildade Friska Fläktar. 

Bakgrunden till namnet, berättar min mamma, är så enkel att Nisse bad en vän som var PR-kille om hjälp med firmanamnet och han föreslog Friska Fläktar som han även ritade loggan till. Kanske ovanligt att ha en PR-konsult på 70-talet, men Nisse var den här typen av man som alltid såg till att ha kunnigt folk runt omkring sig så att det blev bra gjort.  

Tanken bakom loggan är att den ska se ut som att det blåser i den.

Kunderna tycker att namnet är ganska roligt, ibland kommer det in folk som säger ’Hej har ni några friska fläktar här?’.”

Illustration: Sofie Båtmästar (Mannen på bilden är inte personen i artikeln.)

”Jag har sett hur folk har kollat en extra gång när jag kör förbi”

Rörebro AB, Örebro

Gör: Allt inom rör, mycket handikappanpassning för kommuner.

Bo Lundqvist, ägare:

”Företaget jag jobbade på lades ner 2011, och då tog jag över kunderna och allt annat och startade eget. Men det tidigare namnet ville jag inte behålla, det var himla långt – ett -personnamn plus -rörinstallation. Jag funderade länge på något kortare och spånade med min fru. Till sist föreslog hon RÖReBrO, med B och O i blått: Vi bor i Örebro, jag jobbar med rör och
jag heter Bo. 

Läs också:
”En rörmokare som inte bockat förut går nog bet”

Namnet blev bra, och jag har sett hur folk har kollat en extra gång när jag kör förbi i firmabilen med loggan. Det har också hänt att bilen har blivit fotad när den har stått parkerar på stan.”