Logga in

Får jag dra ett rör genom en duschvägg?

Publicerad
2 maj 2022, 15:51
| Uppdaterad
8 feb 2024

Säker Vattens teknikansvarige Martin Brunnkvist om tätskikt eller ej och seglivade föreställningar om vad som är tillåtet och inte när det gäller rördragningar.

Fråga: Får jag dra ett rör genom en duschvägg?

Svar: Det finns många myter om vad man får och inte får göra i ett badrum, inte minst när det gäller utanpåliggande rör. Vi har sett exempel på att man gjort rördragningar i badrum som inte har blivit så snygga på grund av att man har trott att man inte får gå genom duschvägg eller inte får ansluta till blandare underifrån, men det stämmer inte. Vi har inga regler alls om hur man får göra sådana rördragningar med utanpåliggande rör, de får i princip dras hur som helst.  

Fler expertsvar:
”Man måste tala om för kunden att gamla jobb inte följer dagens regler”

Branschexperterna svarar på fler frågor:
”Varför måste det vara så stort avstånd mellan rören?”

En väldigt vanlig frågeställning är om man får dra rören genom en duschvägg. Grejen med duschväggen är att den inte är ett tätskikt, det är en bra minnesregel när man undrar hur man får göra och inte. Eftersom det inte är en dragning genom ett tätskikt så får man faktiskt egentligen göra vad man vill med den. Skruvinfästningar ska göras i korrekt material men var i badrummet man väljer att göra dem är i stort sett valfritt.