Logga in

”Ett misstag jag gör är att säga ja till för många samtidigt”

Publicerad
20 apr 2022, 08:48

När proffskarriären i hockey kom av sig började Erik Björklund som anläggningsarbetare. Men han ville mer. Nu har han blivit entreprenör i installationsbranschen och köper el- och VVS-företag lika ofta som jag byter byxor.

Varför startade du installationskoncernen Sparc Group?

– Jag hade hoppat av ett bolagsbygge i återvinningsbranschen och ville hitta en bransch där jag kunde bygga något nytt, satsa på entreprenörerna och människorna i bolagen. Inte titta på excelark och nyckeltal utan bygga bolagen underifrån.

Mer möten med personer som gör roliga saker
”Det var inte planen att rören skulle dras så där snyggt”

Mer företag det går bra för
Listan: Här är VS-installatörerna med flest projekt

Hur då?

– Jag vill ha med människor som kan utveckla mig och som kan utveckla de andra entreprenörerna
i dotterbolagen. Den yngste entreprenören som sålt har varit 25 år och den äldste 71 år. Alla har återinvesterat
i Sparc och vill vara med på den fortsatta resan.

Många koncerner säger att de köper bra bolag som ska fortsätta utvecklas. Men det är något med er framtoning …?

– Ja, vi skiljer oss nog en del från andra och sedan har vi symboliken för ett lagbygge, att varje ny entreprenör som kommer in får en tröja med ett nummer på ryggen.

Du har precis skålat med glada entreprenörer från Kusinkraft AB och delat ut tröjan med nummer 22 sedan starten 1 juli. Hur många fler blir det?

– Vi har tryckt upp till nr 29 och räknar med att göra klart med fler bolag inom kort. Den samman-lagda omsättningen för bolagen är per sista april 700 miljoner proforma. I oktober sa vi att vi skulle omsätta en miljard kronor inom 1 000 dagar.

”Jo, visst är det stor konkurrens om att köpa bolag. I en budgivning nyligen där vi kom tvåa hade säljarna fått elva bud.”

Ibland är strategin svår att förstå för mig. Ni slog nyligen på stora trumman men så visade sig förvärvet vara ett enmansbolag?

– Det finns en strategi bakom varje förvärv, att de ska bidra till helheten. Det var Erlandsson’s VVS & fastighetsservice i Stockholm som blir en plattform att växa från med folk som vill röra sig och med väldigt fin kundbas. Vi har även köpt två mindre kalkylbolag. Det är som att lägga pussel med nya bolag.

Du köpte även ett bolag av Börje Salming?

– Ja, 21:ans Konsult som drivs av min gamle hockeyförebild Börje Salming och Urban Johansson. Med dem i laget startar vi Sparc Academy för att utbilda våra ledare i ledarskap, teambuilding, inspiration och personlig utveckling.

Är det inte stor konkurrens om att köpa bolag?

– Jo, visst. I en budgivning nyligen där vi kom tvåa hade säljarna fått elva bud. Och de hade säkert pratat med ännu fler. Men samtidigt är alla koncerner olika. Vi når fram till en affär när vi är rätt för varandra. En del entreprenörer har nått ändstationen och vill maximera vinsten men vi vill ha entreprenörer som vill vara med och som vill satsa på sin personal.

Läs också:
”Jag fick mitt första chefsjobb när jag var 28 år”

Vad har du gjort för misstag under resan?

– Oj, det gör jag varje dag. Ett kanske är att säga ja till för många samtidigt så det blir mycket att göra. Ibland stämmer inte min första bedömning av en människa, utan jag har dömt för snabbt och får ändra mig.

Fakta Erik Björklund

Ålder: 38 år.

Familj: Gift med Liza, två döttrar: Tyra 10 år, Greta 6 år.

Bor: Kungälv.

Utbildning: Hockeygymnasium , 1 år på College i USA , MBA.

Karriär i korthet: Fyra JSM-guld i hockey, hockeyproffs, anläggningsarbetare, projektledare, entreprenadchef, återvinningsbranschen, byggt upp egna bolag, investerare i fastigheter, industribolag, grundare Sparc Group.

 Vad är det första du gör på morgonen?
– Kollar mejl, tar på mig träningskläderna.

Ditt senaste hemmafix?
– Renoverat hus från 1935 nyligen. Hängde nyss upp en takbox i förrådet.

Vad ligger på nattduksbordet?
– Vigselring, klocka och telefon.

Dold talang?
– Bra minne, huvudräkning och, dansbandstexter (säger min fru).

 Hur sportar du helst?
– Löpning, gym och promenader.