Logga in

”Vi har kommit varandra väldigt nära”

Publicerad
8 mar 2022, 14:12

2019 var Sandra Alsterfält lärling och ensam tjej på Comfort Högbergs Rör i Borås. Nu ser hennes jobbvardag helt annorlunda ut.

Text

I oktober 2020 fick Sandra Alsterfält sitt branschcertifikat. I dag arbetar hon på Västgörarör, en koncern med tre filialer. En av dem finns i Ulricehamn där Sandra Alsterfält jobbar.

Sandra Alsterfält under lärlingstiden
”Jag är enda tjejen här på Comfort Högbergs Rör i Borås”

Jämställdhet på jobbet
”Branschen har inte råd att tappa kvinnorna”

I en intervju med VVS-Forum för tre år sedan var hon ensam som tjej på jobbet och efterlyste kvinnliga kollegor på Facebook. Men det var inte därför hon bytte arbetsplats.

Hon ville jobba på hemorten istället och slippa pendla. Nu har hon fem minuters resa till jobbet istället för de 40 minuter som det tog tidigare. Som bonus har hon också fått en kvinnlig montörskollega. Men de flesta på företaget är män.

– Man reflekterar inte över det. Det är som vilka kollegor som helst. Jag och den andra tjejen, Helga, har kommit varandra hur nära som helst. Vi kan prata mycket om tjejsaker. När vi jobbar brukar vi få blickar av andra som inte är så vana vid att se tjejer på jobbet. Jag blir bra bemött, men stereotypen av en rörmokare är väl en man, tänker jag.

När hon började arbeta som rörmokare slogs hon av den bredd som yrket innebär. Hon upplevde arbetet som väldigt svårt i början men blev allt mer självsäker med tiden. Det arbete som hon genomför är servicejobb mot konsumenter och företag. Ingen dag är den andra lik.

– Jag vill inte byta jobb på länge, för att jag trivs jättebra. Speciellt för att det är sån variation. Man lär sig mycket nytt hela tiden.

Hon rekommenderar de kvinnor som funderar på att jobba med VVS att ta reda på mer, bland annat genom sociala medier. Det finns till exempel en Facebookgrupp som heter Kvinnor i VVS-branschen.

Fler som trivs
”Det kan bli ganska rolig stämning i lunchrummet”

– Så länge intresset finns går det att lära sig, säger Sandra Alsterfält.