Logga in

”Det kan bli ganska rolig stämning i lunchrummet”

Publicerad
13 okt 2021, 06:00
| Uppdaterad
12 okt 2021

Är rörmokaryrket för oromantiskt för att ljuv musik ska uppstå på arbetsplatserna? Det kan vara en anledning till att så få par finns i branschen, tror Sandra och Mikael Christoff som trots det själva har en romantisk VVS-historia att berätta.

De är ovanliga rent statistiskt sett. När SCB listar vilka yrken som är vanligast när det gäller kärlekspar där båda har samma jobb hamnar läkare högst upp. Rörmokare kommer väldigt långt ned på listan. Det finns bara ett fåtal par i landet, när man räknar sammanboende och gifta, där båda två är VVS-montörer.

Sandra Christoff, 29, och Mikael Christoff, 32, arbetar tillsammans på Thimsfors VVS och Oljeservice i Älmhult. De är dessutom gifta och har tre barn tillsammans. Det är mycket tack vare Sandra och fotbollen. Det var på träningen de träffades, men det började lite trögt.

Läs mer om kärlek:
VVS-montören bästa dejten

Läs mer om VVS-par:
”Det blir mycket prat om jobb hemma”

– Jag fattade tycke för Micke först. Du vet när man är kär och längtar ihjäl sig till nästa gång man ses. Ren tortyr. Jag tränade bara en gång i veckan så jag gick och längtade, i vad som kände som en evighet, till nästa träning. Jag försökte skicka signaler om att jag var intresserad men fick oftast korta svar tillbaka, säger Sandra.

När signalsystemet inte riktigt fungerade tog hon till ett tyngre artilleri – hon bekantade sig med Mikaels syster som också spelade fotboll.

– Jag fick be henne om råd och lite hjälp på traven. Vad som sades mellan syskonen vet jag inte men jag fick honom till slut. Med litet hjälp.  

Sandra är föräldraledig och hemma med parets tredje barn just nu. Normalt jobbar hon förutom som montör också med arbetsplanering, offerter, inköp och fakturering på företaget. Den tjänsten har Mikael till stor del tagit över medan Sandra är borta från jobbet.

Hur är det att jobba ihop med sin partner?

– Sandra håller i arbetsplanering både hemma och på jobbet, så det är ingen större skillnad för mig (skratt). Skämt åsido så funkar det hur bra som helst. Det kan bli ganska rolig stämning i lunchrummet med kommentarer och skämt om oss som par, säger Mikael.

För att det inte ska bli för rolig stämning har de bestämt att de håller en viss distans till privatlivet när de träffas på arbetsplatsen.

– Vi beter oss som kolleger. Våra andra kolleger har arbetat med oss länge och vi känner varandra ganska väl. Det är aldrig något konstigt med att jag och Micke är ett par, säger Sandra.

Vilka är fördelarna med att ha samma yrke som sin partner?

– När man har barn så är det en stor fördel att vara på samma arbetsplats om vi behöver ändra något gällande lämning och hämtning på förskolan. Det är enkelt att ändra i planeringen efter behov, säger Mikael.

Finns det en risk att man tar med sig jobbet hem mer än man hade gjort annars?

– Jag tycker absolut att det är en risk. Vi har gränser eller ”regler” som vi försöker förhålla oss till för att inte prata för mycket arbete hemma. Det har blivit speciellt svårt nu eftersom jag arbetar med fakturering hemifrån och det alltid finns en del frågor jag behöver ha svar på, säger Sandra.

Läs mer om kärleksförhinder:
Skitig toa avskräcker mest

Det är förstås en mansdominerad bransch, finns det fler anledningar till att det är så ovanligt med par bland VVS-montörer?

– Den största anledningen är givetvis att det är ett mansdominerat yrke. Sedan kan det nog vara svårt att se någon romantik i det vi gör, beroende på arbetsuppgifter såklart, det kan också vara en anledning, säger Sandra.

Kärlek på jobbet:

Enligt SCB finns det i Sverige 86 500 par där båda jobbar på samma ställe. Det vanligaste yrket där ett par delar arbetsplats är specialistläkare. VVS-montör är betydligt ovanligare. I SCB:s siffror finns 350 VVS-montörer som har en partner på sin arbetsplats. Bara i ett fåtal av de paren är båda VVS-montörer. Statistiken gäller par där båda förvärvsarbetar, är gifta, sammanboende eller har gemensamma barn.