Logga in

”Vi är intresserade av specialiserade bolag”

Publicerad
11 okt 2021, 06:00
| Uppdaterad
8 okt 2021

När vi trodde att vi presenterat alla hårdsatsande aktörer i installationsbranschen är det dags för nästa: Vestum och Conny Ryk – som börjat köpa bolag och tänker bli störst.

Text

Är det dags för el- och VVS:are att lära sig stava till Vestum?

– Ja, det är intressanta branscher för oss som jag känner till väl eftersom jag har jobbat nära i 20 år, framförallt nära många VVS-bolag när jag drev Sanera som jobbat med vattenskador men även nära elbolag.

Conny Ryk är vd och huvudägare i Vestum som klivit in i installationsbranschen med förvärv av Installera SW och F Forsmans VVS. Sedan följde Swerör J Borg samt systerbolaget Teknik- och Installationssamordning Sverige.

Läs också: Här är Vestums senaste förvärv inom VVS-branschen
Vestum köper stor och lönsam VVS-installatör i Göteborg

Vilka är Vestum?

– Ett förvärvsdrivet portföljbolag som vidareutvecklar specialistbolag inom byggbranschen. Installationsföretagen har varit duktiga på specialisering, så det kommer att bli många förvärv av sådana bolag. Gärna bolag som har någon egen nisch inom till exempel styrteknik, kyla eller ventilation – teknikdrivna bolag.

Det verkar lite spretigt. Vad är strategin?

– Det kan se spretigt ut men det är inte är så stor skillnad på bolag som jobbar med golvläggning, måleri, undertak eller el och VVS. De har samma struktur, marknad och typ av kunder. Om en kund jobbat med ett Vestumbolag kan det vara en trygghet att jobba med ett annat, på så sätt kan vi vinna fördelar.

Det verkar som en decentraliserad modell där entreprenörerna får fortsätta att driva bolagen. Vad tillför ni?

– Vi i ledningen kommer från entreprenörsdrivna bolag och har erfarenhet av byggbranschen så vi kan stötta bolagen i tillväxtresan. Vi agerar genom styrelsearbete och bolagen får hjälp med struktur, HR, it och ekonomi.

Jag har intervjuat många aktörer som vill förvärva installatörer – märker ni stor konkurrens?

– Det är många som kommer med pengar men vi kommer från branschen med en hjälpande hand. Och vi är sällan med i några budprocesser utan vill etablera en direktkontakt med bolagen.

Alla verkar intresserade av att köpa bra bolag – är det helt ute med att vända utvecklingen i dåliga bolag?

– Ja, många har insett att det kostar väldigt mycket att vända dåliga bolag. Det är också en sund utveckling att det lönar sig att ha bra bolag med nöjd personal och nöjda kunder, att de bolagen värderas högre.

Ni har en speciell historia då ni tog över det börsnoterade klädföretaget WESC och bytte inriktning helt. Varför?

– Det gav en snabbare väg till börsen och publicitet. Det kortade vår startsträcka med ett antal år. När vi köper bolag kan vi, som del i betalningen, erbjuda noterade aktier i Vestum. Klädmärket finns kvar som en liten del av verksamheten men kommer att avyttras.

Hur stora ska ni bli?

– Störst. Det finns ingen gräns, vi har redan nått en omsättning på 1,5 miljard kronor med de 14 bolag vi köpt.

Vilka bolag är intressantast?

– Bolag som står på en stabil grund, med en tydlig nisch och inriktade mot byggbranschen. Det är bolag med en omsättning från 50 och upp mot 400 miljoner kronor. Hittills har det varit Stockholmsfokus men det kommer att vara mer utspritt i landet.

Läs också: Chefredaktören har också mött Storskogens köpsugne koncernchef
Därför vill Traderagrundaren köpa fler VVS-företag

Läs också: Umia är redo att få fart på tillväxten igen
”Det är dags att fortsätta vår expansion”

Slutligen; kan du avslöja något om affärer ni har på gång?

– Vi är ett noterat bolag så jag kan inte säga så mycket men vi har hållit ett högt tempo i våra förvärv, ska accelerera ytterligare och för dagligen dialog ett antal intressanta bolag.

Är vd – och grym på att städa

Ålder: 38

Familj: Frun Helena och tre söner, 3, 6 och 8 år.

Bor: Villa i gamla Enskede.

Utbildning: 3-årigt gymnasium mot samhällsekonomi.

Karriär i korthet: Startade mitt första bolag direkt efter gymnasiet, har drivit Sanera i 20 år Sortera sedan 2006, som är Nordens största insamlare av byggavfall. Plus en rad andra bolag.

Aktuell: Har som vd och huvudägare i Vestum som klivit in i installationsbranschen med förvärv av Installera SW och F Forsmans VVS. Sedan följde Swerör J Borg samt systerbolaget Teknik- och Installationssamordning Sverige.

Vad är det första du gör på morgonen?

– Läser mejlen, sedan tränar jag en timme.

Ditt senaste hemmafix?

 – Byggde ett garage på landet.

Vad ligger på nattduksbordet?

– Läser bara digitalt eller som ljudböcker, nu Jens Lapidus Aldrig fucka upp.

Dold talang?

– Jag är grym på att städa!

Hur sportar du helst?

– Mycket olika: löpning, gym och har lett pass på Friskis & Svettis.