Logga in

”Vi är 15 tjejer med olika kompetenser i bygglaget”

Publicerad
20 maj 2021, 08:42

Hon har varit med länge i byggbranschen, men aldrig förr byggt ett hus tillsammans med enbart kvinnor.

Hallå där Lotta Renheim, entreprenadingenjör på Byggpartner, som tillsammans med 14 andra tjejer ska bygga det klimatsmarta småhuset Villazero i Borlänge. Hur långt har ni kommit?

– Byggstarten för Villazero blir efter semestern, så vi håller på och projekterar.

Kränkningar var vardag för Lina Dahlberg på VVS-programmet
Hon ville bli VVS-montör men möttes av trakasserier

Henrietta Ludwig på VVS-branschens yrkesnämnd:
”Den största utmaningen blir att få in fler kvinnor”

Hur går det med rekryteringen?

– Vi är i princip klara, det vi inte har hittat är en kvinnlig ventilationsmontör. Men vi kan tänka oss att anlita en manlig ventilationsmontör, om vi inte hittar en kvinna. Då blir det tvärtom, att han som enda mannen, blir ”kvinnan” i bygglaget.

– I vissa skrån har det varit svårt att hitta kvinnor. Förutom ventilation så var det svårt att hitta en kvinnlig grävmaskinist, till sist hittade vi henne utanför Borlänge. Vi behövde 1–2 kvinnliga VVS-montörer och de har vi rekryterat här från Borlänge. Vi är 15 tjejer med olika kompetenser i bygglaget.

Vilka utmaningar finns det i projektet?

– Villazero är ju ett forskningsprojekt också, förutom solceller på taket så är det första småhuset som ska certifieras som ett koldioxidneutralt bygge enligt NollCO2 och vara Svanen-märkt. Det blir speciella lösningar, som en massiv träplatta på mark som grund. Värme- och ventilationssystemet blir luft/vattenvärmepump och FTX.

Varför bara tjejer, är inte mixat bra?

– Det är absolut bra med mixat. Vi har både män och kvinnor i projekteringsgruppen. Men tanken med ett kvinnligt bygglag är att vi vill lyfta fram kvinnorna i branschen. Vi vill visa att det går att jobba som kvinna i branschen och att det ska locka fler kvinnor att söka sig till bygg- och installationsbranschen. Det behövs ju fler kvinnor, det kryllar inte av kvinnor branschen precis.

Vem är det som ska bo här?

– Det är Fiskarhedenvillans vd Gunnar Jönsson som ska bo där. Projektet har initierats av Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna.

Sandra Christoff, trotsar myten om att VVS-yrket skulle vara för tufft för tjejer
”Jag tar de största byxorna och sätter på hängslen”

Tror du att det blir fler sådana här projekt med enbart kvinnor i bygglaget?

– Det kan det säkert bli. Jag kan tänka mig att det här ger ringar på vattnet på andra ställen i landet.