Logga in

Rekordbeslag av cannabis i leverans till VVS-företag

Publicerad
26 apr 2021, 06:00

Leveransen till ett VVS-företag väckte misstankar hos tullen. Narkotika hade smugglats inuti marmorskivor. Tullen hittade rekordmycket cannabis i marmorskivorna, som skulle till ett VVS-företag i Göteborgstrakten.

Tullverkets personal i Göteborg upptäckte att några av marmorskivorna var lite tjockare än de andra vilket väckte misstankar. När tullen knackade sönder bänkskivorna innehöll de mängder av cannabisharts.

Brottslingar söker sig till byggbranschen
Så töms bolagen av kriminella

– Det här är det största beslaget av cannabis som vi hittills har gjort. Värdet beräknas till cirka 120 miljoner kronor. Narkotikan upptäcktes i kombination av hund, röntgen och okulär besiktning av tulltjänstemän, säger Bertil Weingarten, insatsledare vid Tullverkets region väst.

Beslaget, som gjordes i november 2020, är det största som gjorts i Sverige. Totalt hittades 1,2 ton cannabis gömt i specialgjorda plattor bland riktiga marmorplattor. Det vakuumförpackade knarket var dolt i gips, som i sin tur täckts med ett marmorliknande material.

Idag MÅNDAG åtalas fem personer, däribland en representant för VVS-företaget i Göteborgstrakten som leveransen var på väg till, av Göteborgs tingsrätt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling.

– Så mycket marmor till en VVS-firma fick oss att fundera. Det ville vi ju så klart titta närmare på. När vi bröt isär en av de misstänkta marmorskivorna fanns ett lager med cannabisharts inuti skivorna, berättar Bertil Weingarten och tillägger att smugglingen sannolikt är organiserad av någon med ”stor plånbok”.

Containrarna, som enligt ordern innehöll 57 ton marmorplattor i 30 lastpallar, skulle till ett VVS-företag i Göteborgstrakten. Men när tullkriminalen inledde en spaning på godset ändrades plötsligt leveransadressen till en flyttfirma.

Senare greps representanter för de båda företagen samt ytterligare två personer som hanterat delar av den insmugglade narkotikan. De tre ägarna åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling. Två andra iblandade personer åtalas för narkotikabrott.

I entreprenadkedjan förvandlas vitt till svart
Så hittar byggherren fuskande ue

I dag måndag inleds rättegången vid Göteborgs tingsrätt gällande synnerligen grov narkotikasmuggling.