Logga in

”Jag gillar styrbara magnetventiler”

Publicerad
11 mar 2021, 06:00

Hallå där Linus Ersson, projektledare på Aquadus VVS, som har örat mot marken när det gäller framtidens uppkopplade produkter.

Vilken är din favorit bland smarta VVS-produkter?

– Min absoluta favorit är en smart vattenfelsbrytare. Med den kan man stänga av och sätta på inkommande vatten med mobilen. Den kan kopplas till ett larm som stänger magnetventilen när man larmar på hemma, så man minimerar risken för att få en vattenskada. Jag gillar också magnetventiler som kan styras med olika mikrobrytare. Det finns oändliga möjligheter med en uppkopplad magnetventil, man kan till exempel bygga ett eget bevattningssystem och koppla ihop med sensorer som känner av fuktnivån i gräsmattan. När det är torrt i jorden så sätts vattnet på och när det nått nivån man vill ha så stängs det av igen. Automatiserad bevattning, helt enkelt, som man kan begränsa till olika tider på dygnet och så vidare. Det går också att bygga bevattningssystem för blommor i hemmet.

Vattenskadorna kostar miljarder – här är sprickan som fick köket att svämma över

Hur går produktutvecklingen i branschen generellt?

– Den är på uppgång, det händer mycket med uppkopplade produkter på ett brett sätt. Jag har själv blandare i mitt badrum som har blåtand där jag kan stänga av och sätta på vattnet och styra så det blir självspolning efter 72 timmar för att bli av med eventuell legionella till exempel. Det finns utrymme att göra ännu mer med blandare framför allt.

På vilket sätt?

– Att de kopplas upp via wifi istället för blåtand så att man kan se vattenförbrukningen direkt i telefonen var man än är och hur många liter som gått åt. Nu går den uppkopplingen via blåtand vilket gör att man måste vara i närheten för att kunna se informationen.

Så ska läckorna i de vattentäta skåpen minska

Vilka är de roligaste trenderna just nu?

– Man ser allt fler toalettstolar efter typen som de här japanska modellerna har, med vattentorkning och uppvärmd sits och sådana saker, det tror jag ökar i Sverige just nu.