Logga in

”Förbjud luftfilter med formaldehyd”

Publicerad
31 mar 2021, 06:00

En luftfiltertillverkare i Holland har fällts i domstol för att de anställda utsatts för höga halter av det cancerframkallande ämnet formaldehyd. Nu höjs röster för förbud mot filter med formaldehyd.

Nyligen avslutades en rättslig process i Nederländerna om formaldehyd i glasfiberfilter. Drygt 80 anställda på en luftfilterfabrik i Emmen, som utsatts för det cancerogena ämnet formaldehyd under flera år, stämde företaget, AAF, American Air Filter Company.

Två chefer dömdes till fängelse på sex och nio månader samt 240 timmars samhällstjänst, företaget fick dessutom böter på två miljoner kronor. Det rapporterar holländska tidningar.

Ove Kärrnäs, vd för luftfilterföretaget Ultramare i Trollhättan. Här utmanade han den tidigare amerikanska presidenten Trump som lämnat klimatavtalet. Foto: Fredrik Sellergren

Enligt Ove Kärrnäs, vd på luftfiltertillverkaren Ultramare i Trollhättan, finns det stor risk för att glasfiber med formaldehyd används och säljs i Sverige. Själv marknadsför han polyesterfilter.
 – Förbjud luftfilter med formaldehyd. Det finns ersättningsfilter utan formaldehyd som till och med håller bättre kvalitet, säger han och fortsätter:

– Både köpare av luftfilter och firmor som arbetar med montering, borde ställa krav på att de är filtren är testade och helst inte innehåller, men framförallt inte släpper ifrån sig formaldehyd.

Ett test, utfört av det statliga forskningsinstitutet Rise 2019, visade att ett fiberglassfilter från en av de större svenska tillverkarna precis klarade gränsvärdet då det innehöll 99 mikrogram formaldehyd per kubikmeter luft. WHO:s riktvärde för formaldehyd i inomhusmiljö i bostäder och kontor på 100 mikrogram (motsvarande 0,1 milligram) per kubikmeter luft. Det ligger dock ganska långt under det yrkesmässiga gränsvärdet på 370 mikrogram formaldehyd per kubikmeter luft.

– Ett kammartest som det här säger vad filtret i sig avger, men inte vad en filtermontör exponeras för under en vanlig arbetsdag. Om man vill säkerställa att det inte emitteras formaldehyd i hälsofarliga halter, från denna typ av filter, så går det att göra en personburen exponeringsmätning. Exponeringsmätningar är något som vi, och även andra aktörer som tex företagshälsovården eller AMM-klinikerna, har möjlighet att göra, säger Anna Bredberg, kemist och forskare på Rise.

Britta Permats, vd för Svensk Ventilation, säger att hon inte hört talas om problem med formaldehyd i luftfilter och hänvisar till uppgifter från tillverkarna.

– Dinair producerar inte och säljer inte filter innehållandes detta ämne, säger Anders Påhlson, vd på AAF svenska dotterföretag, apropå Ove Kärrnäs uttalande.

Camfil, som är marknadsledande på luftfilter i Sverige, ifrågasätter också problemet:
– Vi gör regelbundet kemiska analyser av vår glasmedia och detta kontrolleras dessutom av ett externt laboratorium som delar denna information med certifierings- och kontrollorganet TÜV Nord. I dessa analyser har inga emissioner av några kritiska ämnen som formaldehyd kunnat påvisas, säger Åsa Lidström på Camfil Svenska AB.

Europachefen för AAF, Stefan Berbner, säger att den typen av filter som ligger bakom tvisten inte längre tillverkas i deras fabriker.

FAKTA/FORMALDEHYD

  • Formaldehyd är en färglös gas med karakteristisk, stickande lukt.
  • Riktvärdet för formaldehyd i inomhusmiljö i bostäder och kontor är 0,1 milligram/kubikmeter luft (motsvarande 100 mikrogram/kubikmeter luft), enligt WHO.
  • Gränsvärdet för yrkesmässig användning av formaldehyd är 370 mikrogram/kubikmeter luft.
  • Formaldehyd är cancerframkallande med ökad förekomst av cancer i näshålan och leukemi hos yrkesmässigt exponerade. Formaldehyd är allergiframkallande vid hudkontakt och kan orsaka allergiskt kontakteksem.