Logga in

”Pappa ville att jag skulle jobba på kontor men det blev inte så”

Publicerad
30 nov 2020, 06:00
| Uppdaterad
31 mar 2021

VVS-läraren Anders Pargell är värd för i VVS-Forums julkalender som lanseras i morgon. Vi tog ett snack inför premiären för att få veta mer om mannen med passion för att hålla VVS-hantverket levande.

Du syns allt mer i VVS-världen, som expert i VVS-Forum, Rörmokarläraren på Youtube och från och med i morgon värd för vår digitala julkalender. Vem är du – egentligen?

– I mitt yrke som VVS-lärare försöker jag vara positiv och privat är jag oftast glad och lösningsorienterad, men jag kan vara tjurskallig som alla andra. Jag gillar att lära mig nya saker. Nu har jag köpt en gammal crossmotorcykel, en Husqvarna från 1984. Jag håller på att lära mig hur den fungerar och letar efter grejer till den. Det tycker jag är jätteroligt.

Läs också:
Så fixar du en snygg svanbock

Då hinner du kanske inte med så mycket mer på fritiden?

– Trummandet har jag lagt ner tillfälligt. Mycket av min fritid går åt till att träna min sons handbollslag. Just nu är det bara träning, inga matcher på grund av coronaskiten.

Varför valde du att ägna dig åt VVS?

– Pappa jobbade på försäkringsbolag i hela sitt liv. Han ville att jag skulle börja jobba på kontor, men det blev inte så. Mamma var hemma och hade dagbarn. Sen började hon arbeta på en förskola. Den enda hantverkare vi hade i släkten var farbror Roland, som var elektriker.

– Det var en slump att jag blev rörmokare. Jag var själv på väg att bli elektriker, eftersom jag hade valt det i första hand till gymnasiet. VVS-montör, som jag inte hade en aning om vad det var, vade jag i andra hand. Men jag kom inte in på mitt förstahandsval, så det är därför jag är rörmokare nu

Två veckor efter skolstart fick han besked om att han ändå kommit in på elektrikerutbildningen, efter flera avhopp.

– Men då trivdes jag så bra på VVS-programmet att jag inte ville byta.

Läs också:
Utan lärare – inga VVS-montörer

Du brinner ju verkligen för undervisningen. Hur går det i coronatider?

– Det går bra faktiskt. Vi har haft distansundervisning varannan vecka, men nu har jag ändrat så att tvåorna får vara i verkstan och treorna är ute på praktik. Sen har vi mina Youtube-filmer som jag hänvisar till i undervisningen.

Utan att avslöja för mycket, kan du säga något om arbetet med julkalendern?

– Det finns ett verktyg, som jag har tagit fram, som underlättar vi måttagning.

FAKTA/Rörmokarläraren

Namn: Anders Pargell

Ålder: 53 år.

Bor: I Kalhäll.

Familj: Frun Åsa, kyrkogårdsarbetare, Linnea, 18 år, går på bygg- och anläggningsprogrammet och Elis, 15 år, går i nian.

Yrke: VVS-montör, rektor och fritidsledare.

Fritid: Meka med mc:n och renovera ett torp från 1800-talet.