Logga in

”Som rörläggare ville jag vara stark”

Publicerad
30 okt 2020, 06:00
| Uppdaterad
1 apr 2021

Från bodybuilding till styrkelyft och från VVS-montör till VVS-projektör. Ellen Thunberg har alltid sett möjligheterna inom både yrkesliv och idrott.

Varje vardag vid 11-tiden lämnar VVS-projektören Ellen Thunberg skrivbordet med CAD-ritningarna över VVS-system för att promenera till gymmet och lunch­träningen. Hon måste i princip träna varje dag för att må bra.

– Träningen har alltid hjälpt mig. Jag känner i min kropp om jag inte har tränat på ett par dagar, trots att jag inte har ett kroppsarbete längre, säger hon.  

Läs också:
Jobbet som sliter på kroppen

Tidigare var Ellen Thunberg VVS-montör på Tingstad Rörinstallationer.

– Efter drygt sex år som rörläggare kände jag att jag ville göra något annat och skickade ut mitt CV till olika företag. Jag fick napp på VVS-konsulten Kungsbacka. Därefter har jag lärt mig jobbet som VVS-projektör på plats. Jag hade en stor fördel av att ha varit rörläggare innan, eftersom jag känner till hur byggnadsprocessen fungerar.

Foto: Sören HåkanlindFör att bli VVS-projektör måste man normalt ha gått en 2-årig yrkeshögskoleutbildning.

Ellen Thunberg startade med bodybuilding i sena tonåren. Hon var inspirerad av sin dåvarande pojkvän, som tränade hårt på gym. 

– Han ville tävla men för mig handlade det mer om att jag tyckte det var snyggt med en vältränad kropp, säger hon.

Läs också:
Därför kan duschväggen spricka i dina händer

Hon ställde ändå upp i en nybörjar­tävling i klassen bodyfitness 2013 och vann i sin klass. Tävlingsklädseln var som brukligt bikini och högklackat.

– Det var extremt nervöst. Mitt fokus låg helt och hållet på att inte ramla, med tanke på klackarna, säger Ellen Thunberg, som numera är rätt kritisk till bodybuilding. 

– Sporten är så ytlig. Jag vill inte bara se stark ut. jag vill vara stark också. 

Ett annat problem hon ser med bodybuilding är ätstörningar, som drabbar en hel utövare på grund av en sträng diet. Till det kommer inte sällan en överdosering av kosttillskott.

När Ellen Thunberg började jobba som VVS-montör förändrades synen på träningen.

– Som rörläggare ville jag vara stark och träningen blev superviktig för mig för att jag skulle orka med jobbet minst lika bra som mina manliga kollegor, säger hon.

Bodybuildingen har hon lämnat. Nu tränar hon styrketräning istället. Hon äter vanlig mat och har i princip slutat räkna kalorier och proteiner inför varje måltid eller när hon är i livs­medels­affären.

– Men tänket finns i mig fortfarande. Det är lätt att få en skev bild av sin egen kropp och vad man äter när man håller på med bodybuilding.

Men tävlingsinstinkten finns kvar i henne. Hon berättar lite besviket att hon kom på andra plats när hon ställde upp i junior-SM i styrkelyft.

En silvermedalj är väl inte fy skam?


– Jag vann ju inte. Jag är en vinnar­skalle och skulle aldrig ställa upp i en tävling om jag inte hade en chans att vinna. Jag trivs väldigt bra med att ha ett mål att hela tiden sikta mot.

Hon tränar fortfarande mycket, mellan fyra till sex dagar i veckan. 

– Mitt mål är att bygga på mig mer muskelmassa. För mig är det viktigt att se ett resultat av det jag gör. Både i jobbet och på gymmet.

Ellen Thunberg

 

Ålder: 27 år.
Jobb: VVS-projektör på VVS-konsulten Kungsbacka AB.
Bor: I lägenhet i Göteborg.
Familj: Hunden Melina.
Fritidsintresse: Styrketräning.

 

 

 

FAKTA

Bodyfitness och styrkelyft

Bodyfitness är en tävlingsdisciplin för kvinnliga kroppsbyggare som godkändes av Internationella Bodybuildingförbundet 2002.

Styrkelyft är en form av tyngdlyftning, som består av tre delgrenar, knäböj, bänkpress och marklyft.