Logga in

Ny stamfördelare med vattenstammarna placerade utanför skåpsdelen

Publicerad
1 okt 2020, 06:00

I LK:s prefabricerade stamfördelare Isomax är vattenstammarna placerade utanför skåpsdelen med fördelarna. Därmed blir det bättre plats för isoleringen.

– Bakgrunden till den nya stamfördelaren är bland annat önskemål från isoleringsbranchen, berättar Mats Fernebring, ansvarig för utveckling på LK Prefab.

Övriga artiklar i serien:

Listan: Här är årets nya produkter
”Strategin är att ha örat mot marken”
Utvecklingen av produkter fortsätter trots pandemin
Självlärande vattenfelsbrytare förvarnar om skador
”Vi har tagit fram världens bästa blandare”
Retroprylar: 1800-talsbadkaret hade inbyggd kamin

 – Oftast finns inte plats i skåpen för att kunna isolera stammarna tillräckligt. Produkten vänder sig till mer än en yrkeskategori. Även isolerarna får ett lättare arbete. 

Den nya produkten möjliggör isolering av tappvattenrören enligt branschkraven för en låg energianvändning. Samtidigt blir det inget cirkulerande vatten i skåpsdelen, vilket förebygger legionella.

Lösningen är också anpassad efter det maximala utrymmet som ges enligt projekteringen.

– Det får oftast inte vara bredare än 700 mm. Vi har försökt att göra det så bra som möjligt till den yta som vanligen finns. Men om någon vill ha den med mer isolering på stammarna kan vi tillverka även det, säger Mats Fernebring. 

Mats Fernebring”Vi har försökt göra det så bra som möjligt till den yta som vanligen finns.” 

En annan viktig aspekt är priset, påpekar han.

– Det får inte sticka iväg för mycket. Om alternativet till den här lösningen är två stycken standardskåp bredvid varandra så ligger de hyfsat nära varandra i pris. 

Isomax levereras med förmonterade fördelare och är förberedd för mätning. Benställningen kan med ett handgrepp efterjusteras i höjdled om så önskas.  

Luckfästet gör att luckan enkelt kan monteras i väggens regelkonstruktion. Luckan ger åtkomst till kopplingar och fördelare. 

Isomax kan anpassas efter kundens behov.