Logga in

”Man behöver lära sig rota i gamla kåkar”

Publicerad
26 aug 2020, 13:49

Fortbildning och förändrade beteenden. Det är vad som krävs för att vattenskadorna ska minska, tror skadeexperten Peter Bratt på Länsförsäkringar.

Vattenskadorna ökar och nu är det köken som sticker ut i statistiken. Skador som kan bli mycket omfattande och dyra.

– Ju fler avancerade installationer och känsliga material desto större risk. Det räcker med ett litet misstag för att mycket ska gå snett, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar som handlägger runt 40 000 vattenskador per år.

Läs mer om vattenskador: Har du koll på de här 5 vattenskadesäkra knepen?

Efter megamissarna: Badrummet totalrenoveras – för tredje gången

Ofta handlar det om moderna lösningar som ska installeras i ett gammalt hus som inte har kapacitet för det. Små badrum och kök ska byggas om till spabadrum och restaurangkök.

– Jag tycker synd om VVS-branschen för det är ingen lätt kompromiss att få till. Och till skillnad från om en snickare gör ett litet fel och kanske åsamkar en repa kan VVS-montörens lilla miss få stora konsekvenser.

En förklaring till att vattenskadorna ökar är att husen blivit större och med fler avancerade installationer. En annan är att estetiken ofta går före förnuftet när nya kök och badrum byggs och gamla renoveras. På lägenhetsfronten säljer fastighetsägarna ofta husen vidare efter bara några år och vill inte lägga pengar på stora rotrenoveringar utan lappar och lagar i stället.

Mycket har blivit bättre tack vare Säker Vattenkonceptet med branschregler för installationer och produkter för att minska vattenskador och legionellaspridning, säger Peter Bratt. Men fortfarande beror för många skador på handhavandefel. Därför krävs rätt utbildning och ständig fortbildning.

– Man behöver få lära sig rota i gamla kåkar i yrkesskolan. I dag får montörerna uppfinna allt själva utan manus eftersom det mesta utgår från nybyggen trots att majoriteten av husen är 40 år och äldre. Det är ett otroligt stort ansvar att garantera en säker VVS-installation utan att veta vad som finns under.

Det är tufft att hänga med i utvecklingen med nya material som påverkar VVS-jobben. Yrkesstoltheten gör också att många struntar i att titta på monteringsanvisningarna, särskilt om man har lång erfarenhet.

– I ett fall där 400 lägenheter drabbades av vattenskador för att kopplingar sprack förklarade montören för mig att han efter 30 år kände i nävarna hur hårt han skulle dra kopplingarna. Men eftersom tjockleken i godset minskats krävdes momentnyckel. Det hade han tyvärr inte tagit del av i monteringsanvisningen, säger Peter Bratt.

Det rimliga vore att leverantörerna står för fortbildning, minst var tredje år, för att försäkra sig om att kvaliteten på installationerna av deras material upprätthålls genom att montörerna är uppdaterade, tycker han.

– Som en certifiering då montörerna utbildar sig inom ett VVS-system och får ett certifikat var tredje år som visar att de är uppdaterade och utbildade. Den möjligheten finns i delar av byggbranschen men saknas på installa­tionssidan.

Nu, under pandemin, när det mesta sker digitalt, fick Peter Bratt en idé om att leverantörerna skulle ha för vana att skicka ut information via mobilen när de gör förändringar i produkten.

– Precis som ett nyhetsbrev, med uppgifter om vad det innebär för montörerna och en mottagningskvittens, så att leverantören vet att alla nåtts av informationen.

3 råd för vattensäkrare installationer

1. Bättre samarbete mellan branschorganisationerna.
2. Mer forskning kring byggprodukter.
3. Mer fokus på fortbildning och bättre monteringsanvisningar från leverantörerna.