Logga in

”Självfallet vill vi få in så många kvinnor som möjligt”

Publicerad
15 jan 2020, 15:22

Utbildningen till kyl- och värmepumptekniker underkändes – men nu finns den med i Insus kursutbud.

Hälften av Insus (Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter) utbildningar har beviljats till hösten 2020 av Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH), vilket är över rikssnittet på 38 procent.

Då: Utbildningen fick lägsta betyget på en fyragradig skala

Jens Back, vd på Insu.

– Förklaringen till att det gått bra är en kombination av genomarbetade ansökningar, distanskurser och att ha utbildningarna väl förankrade i branschen, säger Jens Back, vd på Insu.

I statistiken finns det en hel del luringar, exempelvis har Insus VVS-ingenjörsutbildning på plats i Katrineholm inte beviljats. Däremot har en likadan utbildning på distans beviljats.

– Vi sökte bägge varianterna för att gardera oss, förklarar Jens Back.

VD:n Jens Back: ”Ständig kompetensutveckling är nödvändig”

Utbildningen till kyl- och värmepumptekniker är till skillnad mot förra året beviljad för i höst. 2019 sågade MYH Insus utbildning och gav den lägsta betyget på en fyrgradig skala. Bland annat slog myndigheten ner på att lärarna inte var koordinerade, att uppföljningen inte fungerade och att värdegrundsarbetet var bristande. UItbildningsanordningen ska ha sagt att ”utbildningen inte passar kvinnor”.

– Självfallet vill vi få in så många kvinnor som möjligt, men jag vill inte recensera det som har hänt förra året, innan jag tillträdde. Nu drar arbetet igång med att rekrytera elever till de beviljade utbildningsplatserna, säger Jens Back.

Så ska Sandbäckens projektledare bli vassast i branschen

Vad har ni gjort för att öka söktrycket och slippa tomma platser?

– Vi hade ett väldigt bra söktryck inför hösten 2019 och fyllde alla platserna. Framgången berodde på en medveten strategisk satsning på riktad digital marknadsföring, framför allt i sociala medier som Facebook och LinkedIn.

Följande sju utbildningar är beviljade på Insu hösten 2020:

• Kyl- och värmepumptekniker.

• VVS-ingenjör.

• Elteknikingenjör med AL.

• Auktoriserad Elinstallatör – tidigare beviljad utbildning.

• Kalkylator inom VVS – tidigare beviljad utbildning.

• Projektledare EL- tidigare beviljad utbildning.

• Projektledare VVS – tidigare beviljad utbildning.

 

FAKTA/INSU

  • Insu står för Installationsbranschens utbildnings- och utvecklingscenter och förser hela installationsbranschen med utbildning och vidareutveckling.
  • Hos Insu finns gymnasium, företagsutbildningar, lärlingsutbildningsprogram och yrkeshögskola.
  • Insus utbildningscenter ligger i Katrineholm och Nyköping.
  • Insu ägs av Installatörsföretagen och beräknas omsätta 74 miljoner kronor 2020.

Rekommenderade artiklar

Myndighet sågar kyl- och värmepumputbildning

Annons

Östersundprojekt sparade arbetstimmar med ny schaktlösning

I 190 badrum i Östersund installerar Rörprodukter Montage TECEs innovativa schaktlösning, som en del av ett ROT-projekt i kvarteret Hjorten. TECEmodul är en ny […]

Proffsakademi sprids i Norden

Kompetensbrist tvingar kylbranschen hitta alternativ

NORDBYGG 2016. För varje år växer underskottet av kyl- och värmepumptekniker. Cirka 200 utbildas varje år, men behovet är 350, på sikt minst det dubbla. Det sa Marcus Andersson, rektor och vd för Installatörernas Utbildningscentrum (IUC) under ett seminarium på Nordbygg.

Första diplomerade kyl- och värmepumpteknikern

NORDBYGG 2014. Patrik Larsson, delägare i Industri- och Laboratoriekyl, blev kylbranschens först diplomerade kyl- och värmepumptekniker. Vid en ceremoni i Kyl- och Värmepumpföretagens monter fick han i dag motta diplom för sina kunskaper av Peter Rohlin, vd för certifieringsorganet Incert. Tillsammans med Erik Randén, vd på Kylgruppen, som också kvalificerat sig för denna utmärkelse men tyvärr fått förhinder att närvara, skriver dessa två historia genom att vara först.

Vinnaren i Skol-SM i kyl- och värmepumpteknik utsedd

Den 6–7 maj avgjordes Skol-SM i kyl- och värmepumpteknik i Stockholm. Vann gjorde Victor Backman från Jämtlands gymnasium i Östersund. På andra plats kom Kristina Nyström från Polhemsskolan i Gävle.

”Skolvalet – ett moment 22”

Här är Sveriges bästa VVS-skola

Han får inte bli kyltekniker

Conny Jönsson, 40 år, från Svedala har arbetet som undersköterska i tio år, men vill studera till VVS-montör eller kyltekniker. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.

Försöksverksamhet med branschskolor på IUC och EUU

Energismarta studenthus invigda