Logga in

Han gör godaste matlådorna

Publicerad
16 jan 2020, 13:19

Matlådorna hos VVS-montörerna på Bankeryds Rör är något alldeles extra. Inte en Mamma Scan-köttbulle så långt ögat når, däremot bjuds det på hemlagad pizza tillagad på gourmetstål.

VVS-montören Stefan Johansson har alltid gillat god mat och har matlagning som en av sina stora fritidssysselsättningar. Han ägnar helgerna hemma i Vaggeryd i köket och njuter sen av maten till lunch under hela arbetsveckan.

– Jag lyssnar på sportradion när jag lagar mat, säger han

Vi träffar honom och kollegan Linus Jabeskog när de installerar golvvärme i Jönköping.

Tuffa köksintallationer: Jobbet som sliter på kroppen

”Nu är det dags för middag”, säger någon i arbetslaget ute på bygget. Klockan är ett mitt på dagen, men middag betyder inte samma sak för en smålänning som för en stockholmare.
Inne i byggfutten plingar det lite då och då från mikrovågsugnen. Hela boden luktar pizzeria efter att Stefan mikrat sin lunchlåda.

– Gourmetstål gör att det blir samma resultat som pizza som bakas i vedugn, förklarar Stefan, som har bakat en Vesuvio, mozzarellaost, strimlad skinka och hemlagad tomatsås.

Stefan Johansson har blivit något av en kändis bland VVS-montörer, tack vare sina bilder på maträtter som han lägger upp på Instagram på taggen #rormokareutangranser

Det är allt från kycklingrullader (”lite meckigt, men det är det värt”) till fisk- och skaldjurssoppa (”jajamensan, det blev en bra fisksoppa på helgens fondkok”) och entrécote med café de Paris-smör, sparris och smashad potatis (”kanske sista grillningen, i så fall avslutas den med klass”).

Stefan Johansson”Det handlar om överlevnad. Kanske är det ett trendbrott att manliga rörmokare i allmänhet engagerar sig mer i matlagning.”
Stefan Johansson

 – Det är kul att inspirera andra också, men främst är det ett sätt att visa att allt inte behöver vara så komplicerat. Det är möjligt att fixa bra mat utan att krångla till det, säger Stefan och tillägger:

Allt från grunden är något han brinner för. Inga halvfabrikat behövs:

– Det är bara att dyka ner i ”bäst-före-kylen” på helgerna där man ofta hittar bra färska produkter som blir bra att få ihop en middag för två och en eller två lunchlådor.

Lutande toalett ska minska smygpauserna”: Max fem minuter på toa

Flera av matbilderna på Instagram är från Stefans after work med familjen. Maten hämtas från den lokala kvartersrestaurangen i Vaggeryd på fredagskvällarna.

– AW-middagen lagas av mina favoritkockar Jonas och Gustaf på Restaurang Spis, det är till och med så inrutat att om jag inte har hört av mig på torsdagen så påminner de mig.

På frågan om var han fått sitt matintresse ifrån svarar han:

– Det handlar om överlevnad. Kanske är det ett trendbrott att manliga rörmokare i allmänhet engagerar sig mer i matlagning. Förr tyckte man kanske att det inte var macho med matlagning, men det har ändrats.

Läs mer: Rörmokaren som cyklar för klimatet

Många som i dag jobbar på byggen tillhör en generation som delat på ansvaret för mathållningen i hemmen. Då känns det mer naturligt att ta det ansvaret i vuxen ålder då båda i en familj ofta förvärvsarbetar.

–Nu finns det ett stort intresse för mat bland oss som jobbar på bygge. Mat är ett återkommande samtalsämne, där man byter idéer om matlagning, menar Stefan.

Han har aldrig med sig färdigrätter som Billys panpizza eller Familjen Dafgårds korv stroganoff till lunch. Ibland tar han sig extra lång tid för att laga något som en slow cook-fantast skulle bli lycklig över: högrevsgryta som tillagats sju timmar i ugnen.

Resultatet av långkoket och andra exempel på Stefans matlagning finns dokumenterat på #rörmokare utan gränser på Instagram.

 

FAKTA

Stefans bästa matlådetips

Hemmagjord pizza smakar också bra. Foto: Stefan Johansson1) Crêpes med olika fyllningar är riktigt bra.

2) Risrätter, exempelvis risotto, kan man ha som bas och variera med olika tillbehör.

3) Soppor som kronärtskockssoppa är enkelt och gott. Bara att koka ihop med lök, buljong och sen mixa och späda med grädde.

Stefans varning!
Undvik kokt potatis, den blir tråkig när den värms i mikron.