Logga in

De flesta hantverkare får ingen säkerhetsutbildning

Publicerad
3 dec 2019, 13:22

Dystra siffror i undersökning kring hälsa och säkerhet bland svenska hantverkare.

Bosch har låtit YouGov undersöka hur svenska hantverkare upplever hälsa och säkerhet på arbetsplatsen.

Kylmontörer fuskade med arbetstiden

23 procent av dem upplever att de inte får tillräcklig säkerhetsutbildning på arbetsplatsen. Och 73 procent anger att de sällan eller aldrig genomgår några säkerhetsutbildningar.

Bland yrkeshantverkare anger 40 procent att de inte lägger någon tid alls på att följa korrekta hälso- och säkerhetsåtgärder på arbetsplatsen.

Enligt Bosch är det en fördubbling sedan en liknande undersökning gjordes 2018.

Nya krav på medicinska kontroller

– Att säkerhetskraven inte efterföljs är troligen en följd av den bristande säkerhetsutbildningen på arbetsplatsen, något som är mycket bekymmersamt. För oss är det oerhört viktigt att mer tid och engagemang läggs på att skapa säkrare arbetsförhållanden för professionella hantverkare, säger Henk Becker, vd för Robert Bosch Power Tools GmbH, i ett pressmeddelande.

Så stora blir vinsterna – i pengar och hälsa – med bra inneklimat

Undersökningen visar att kroppsnära skyddsutrustning, som hörselskydd och skyddskläder, anses vara de mest väsentliga åtgärderna för att skydda sig mot skador i arbetet på kort och lång sikt. Detta följs av verktyg med inbyggda säkerhetsfunktioner, dammskydd och att ta regelbundna pauser.

De viktigaste inbyggda säkerhetsfunktionerna i verktyg anses vara vibrationsdämpning följt av automatisk stoppfunktion. Verktygen där det anses allra viktigast med säkerhetsfunktioner är cirkelsåg tätt följt av vinkelslip.

Undersökningen har genomförts av YouGov på uppdrag av Bosch under oktober och november 2019. Totalt deltog 134 professionella hantverkare i åldern 18–60+.