Logga in

Boverket har räknat fel

Publicerad
6 dec 2019, 13:20

Tusentals byggnadsägare har fått felaktiga energideklarationer.

Boverket har upptäckt fel i beräkningsmodellen för energideklarationer. Det gäller cirka 270 energideklarationer som har fått fel klassning och omkring 1 800 deklarationer med felaktig beräkning, men med rätt klassning.

Energideklarationerna missar målen

Peter Fransson. Foto: Boverket

– Vi beklagar att detta fel har uppstått och det eventuella merarbete det innebär för de som är berörda. Så fort vi upptäckte felet så inleddes ett utredningsarbete för att se hur många som har påverkats för att kunna gå ut och informera. Beräkningsfelet är sedan en tid tillbaka åtgärdat, säger Peter Fransson, chef på avdelningen som ansvarar för tillsyn av energideklarationer, i ett pressmeddelande.

Enligt myndigheten har alla berörda byggnadsägare har fått brev som förklarar hur de ska agera för att få rätt klassning. Även energiexperter, som gör energideklarationer på uppdrag av byggnadsägare, har fått information via mejl.

Felet finns i vissa deklarationer som upprättades första halvåret 2019. Totalt rör det sig om cirka 2 procent av de energideklarationer som togs fram under perioden. Sedan 3 juli 2019 är felet åtgärdat, uppger Boverket.

Svårt klara energikraven för Norra Djurgårdsstaden

Boverket förklarar att det var när de ändrade reglerna för beräkningen av byggnaders energianvändning infördes 1 januari i år som beräkningsmodellen blev felaktig. Trots kvalitetskontroller upptäcktes inte felet under införandet.