Logga in

”I rymden finns det inga VVS:are”

Publicerad
5 sep 2019, 10:02

Om en toalett går sönder i rymden kan man inte ringa rörmokaren. Därför har den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir lärt sig om VVS.

Jessica Meir har drömt om att resa till rymden sedan hon var fem år gammal. Den 25 september bär det av mot ISS-rymdstationen, där hon ska vara i ett halvår.

Svenskt luftreningsbolag tecknar licensavtal med Nasa

Hon är född i USA, men har en svensk mamma och både amerikanskt och svenskt medborgarskap.

– Om en toalett går sönder kan vi inte ringa en rörmokare. I rymden finns det inga VVS:are. Så vi måste klara av att göra sådana saker också, säger Jessica Meir, som kommer att ha med sig en svensk flagga i sin packning.

Rymdduschen nominerad igen

Jessica Meir blir den första svenska kvinnan i rymden och den andra svensken överhuvudtaget, efter Christer Fuglesang.

Just nu befinner hon sig i Stjärnstaden utanför Moskva, där hon under de senaste veckorna har legat i hårdträning inför sin första rymdresa.

Den 25 september lyfter hon tillsammans med två andra astronauter från Kazakstan, med den internationella rymdstationen ISS som mål.

Rymdteknik snålar på duschvattnet

En lång rad experiment kommer att genomföras av Jessica Meir och hennes kollegor på rymdstationen. Den största utmaningen för Jessica Meir blir rymdpromenader, men även vardagliga sysslor kommer att behöva göras.

Jessica Meir har en kandidatexamen i biologi, en masterexamen i rymdforskning och en doktorsexamen i marinbiologi. Hon blev antagen till Nasas astronautprogram år 2013.

Rymdtoalett. Foto: NASA

Fakta/Toalett i rymden

  • Att gå på toaletten i rymden är komplicerat, på grund av tyngdlösheten. Det finns därför en speciell toalett, som beskrivs som en komplex anordning som inte är vakkum utan en sugande fläkt, både på rymdfärjan och på rymdstationen.
  • Kissar gör man i en tratt som är kopplad till en slang, likt en dammsugare. Urinen renas sedan noga så att den går att använda igen till andra saker. En del av kisset blir till och med så rent att det går att dricka. Allt för att återvinna och spara så mycket vatten som möjligt.
  • Bajset samlas i en behållare och tas om hand tillsammans med de vanliga soporna. Källa. Rymdstyrelsen