Logga in

”Vi vill ha hårdare krav på vatteneffektiva installationer”

Publicerad
2 jul 2019, 10:12

ALMEDALEN. Det är hög tid att bygg- och installationssektorn tar sitt ansvar och bygger vattensmart. Det menar en av sanitetsbranschens profiler.

Mycket snack och lite verkstad. Frank Rälg, produktchef på FM Mattsson Mora Group, skräder inte orden om hanteringen av vårt viktigaste livsmedel, dricksvattnet.

”Snålspolande blandare ökar energianvändningen”

– Många är i dag medvetna om vattenbristen runt om Sverige, men tyvärr är det få som gör något aktivt för att bidra till vattenbesparingen, säger han och tillägger:

– Vi använder cirka 140 liter vatten per person och dygn och i ett förändrat klimat med återkommande torka och skyfall måste människors beteende ändras, samtidigt som vi behöver bygga vattensmartare och mer vatteneffektivt.

De är bäst i landet på att hushålla med vatten

Frank Rälg ledde VVS Fabrikanternas råds seminarium ”Hur bygger vi för minsta möjliga vattenanvändning?” i går under Almedalsveckan.

Han efterlyser en standardisering av vatteneffektiva installationer.

Snåla blandare kan minska vattenbrist

– Tekniken för vattenbesparing finns redan, men vi behöver hårdare krav på vatteneffektiva installationer så att vi kan reducera användningen kraftigt i våra fastigheter. Mitt kall under Almedalsveckan är att lyfta fokus på hur vi kan standardisera vatteneffektiva installationer i praktiken, säger Frank Rälg och tillägger:

– Den här typen av produkter borde vara ett krav vid nyproduktion och renovering. Det borde vara självklart för varje byggare och fastighetsägare att vilja spara vatten och energi, att spara på miljön och på köpet spara pengar.