Logga in

Mälarrör: Färre frågor från bostadsbyggarna

Publicerad
19 jun 2019, 06:00

Q-Gruppen Bygg i konkurs, BTH Bygg rekonstrueras, och JM Entreprenad avvecklar sin husverksamhet. Men även underentreprenörerna påverkas av Stockholmsbyggarnas kris.

Det har blivit tuffare tider för bostadsbyggare i Stockholmsregionen. I slutet av maj meddelade Q-Gruppen Bygg AB att bolaget på egen begäran försatts i konkurs, efter stora ackumulerade förluster.

Enligt Q-Gruppen berodde detta bland annat på en stor andel bostadsproduktion med låga eller obefintliga marginaler. Bolaget skriver på sin hemsida att ”vi är långt ifrån ensamma med de problem som vi fick i verksamheten. Ett flertal större och medelstora aktörer genomgår idag omfattande omstruktureringar och flera konkurser/rekonstruktioner förekommer.”

En av dessa aktörer är BTH Bygg, som beviljats företagsrekonstruktion vid Solna tingsrätt. Även BTH hänvisar till den allt sämre konjunkturen för nyproduktion, och meddelar att bolaget ska renodla sin verksamhet till enbart byggservice medan affärsområdena nyproduktion och ROT ska avvecklas.

Göteborgsinstallatör i konkurs

En annan stor Stockholmsaktör är JM:s byggbolag, JM Entreprenad. I sin senaste kvartalsrapport meddelade bolaget att man avvecklar sitt affärsområde Hus, som sysslar med nyproduktion samt om- och tillbyggnad av lokaler. ”Det saknas förutsättningar för att bedriva JM Entreprenads svenska husaffär stabilt och framgångsrikt”, skriver bolaget i rapporten.

Mälarrör Installation i Bromma har en relativt stor andel bostadsprojekt i sin verksamhet. Vd Ted Rustas uppger att företaget känner av nedgången, men inte påverkas av den på kort sikt.

– Vi har fortfarande god beläggning, men man märker att förfrågningarna från bostadsbyggarna blivit lite färre, och det kanske kan ge utslag om ett par år eller så, säger han.

Ariterm i konkurs

Carls Elektriska i Årstaberg har inte påverkats av det som hänt Q-Gruppen och BTH – dock att konjunkturen mattas av.

– Vi har gott om uppdrag, men det finns ju risk att fler byggare läggs ner. Sedan en tid tillbaka har vi märkt att projekten försenas på grund av svårigheter att få finansiering, det kan ta upp till ett halvår ibland innan ett projekt kommer igång, säger vd Björn Sjöberg.

Han påpekar att läget hårdnat även för elfirmorna.

Tog över som Vattenfallpartner – gick också i konkurs