Logga in

Brist på installatörer hot mot energieffektivisering

Publicerad
13 jun 2019, 10:02

Regeringens klimatmål innebär nollutsläpp av växthusgaser år 2045. I går presenterade Installatörsföretagen en rapport i riksdagen som visar att kompetensbristen i branschen hotar målet.

Förutsättningarna för att klara klimatomställningen i Sverige bygger i mycket hög grad på kraftigt minskade utsläpp från industrin och från inrikes transporter. Det förlitar sig i sin tur på elektrifiering och energieffektivisering.

Klimatomställningen kräver många fler installatörer

– Klimatomställningen är möjlig att genomföra. Det hänger dock på att yrkesskickliga installatörer kan planera, projektleda och utföra jobbet. Vi vill att regeringen tar ett helhetsgrepp om klimatfrågan och gör kompetensförsörjningen till en del av den samlade klimatstrategin, säger Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen.

”En allt-i-allo-firma blir inte bra på något”

Utan fler installatörer, från montörsnivå till medarbetare med spetskompetens, så riskerar satsningar på solceller, laddinfrastruktur och energieffektivisering av fastigheter att gå om intet. Samtidigt behövs också en utveckling av spetskompetensen i branschen. Företagens vassaste medarbetare behöver lära sig nya tekniker, och få med sig hela företaget i omställningen.

Amanda Rafter Ekenman– Det blir uppenbart hur viktigt det är att olika departement, utskott och branscher pratar ihop sig med varandra för att kunna genomföra klimatomställningen. Frågan berör alla. Preliminära siffror visar att utsläppen i Sverige ökade förra året – så det är dags att ta tag i frågan på riktigt, och då bör utbildningsfrågorna vara med från början, det sade Amanda Rafter Ekenman, chef för Kompetensförsörjning på Installatörsföretagen, efter gårdagens presentation i riksdagen.

Klimatsystem ska inspekteras