Logga in

Så blåste trion VVS-företagen på pengar genom värmepumpbedrägerier

Publicerad
6 maj 2019, 06:00

De beställde värmepumpar i kända VVS-företags namn och hämtade dem sen på plats hos värmepumpföretaget – för att sälja dem vidare och stoppa pengarna i egna fickor.

Bedragarna, en 25-årig man, en 47-årig man och en 25-årig kvinna, levde gott på sin kriminella verksamhet och åkte bland annat på en kryssning till Västindien. en resa som de inte heller betalade för.

Så töms bolagen av kriminella

Det handlade både om kreditkortsbedrägerier och att lura till sig varor, som värmepumpar. 

25-åringen har erkänt bedrägeriet med värmepumpar. 

Så här gick svindleriet till: 

  • Värmepumparna beställdes via internet från TechNorth Energilösningar AB. Beställare och fakturamottagare uppgavs vara Södertörns VVS & Bygg AB. 
  • Därefter begärde bedragarna att få hämta ut pumpen direkt från TechNorth, samtidigt som fakturan skickades till Södertörns VVS & Bygg AB.  
  • Pengarna från bedrägerierna fördes över och tvättades i det numera avregistrerade handelsbolaget Vi Orkar. 25-åringen förklarade de stora belopp som fanns på kontot, med att han trodde att han fått pengarna av en närstående. 

”Detta är en fullständigt orimlig inställning. Rimligen borde den som av misstag får miljonbelopp insatta på sitt konto kontakta banker eller myndigheter för att påtala saken och försöka reda upp den. Detta har 25-åringen inte gjort”, konstaterade Södertörns tingsrätt, som först prövade frågan innan den överklagades till Svea hovrätt. 

– Vi har en hård internkontroll och upptäckte direkt när vi fick fakturan att någon tagit ut en luft/luftvärmepump i vårt företagsnamn. Vi kontaktade TechNorth och förklarade att vi skulle aldrig ta ut varor direkt på plats utan att visa upp ID06, säger Nils Karlsson, vice vd på Södertörns VVS & Bygg AB, och tillägger:

– Dessutom är det bara vissa personer hos oss som kan beställa varor hos leverantörer. Man ska inte bara kunna åka och hämta ut varor i andras företagsnamn så lättvindigt, utan leverantören måste göra en kontroll på plats.

Misstänkt miljonfusk med rotavdrag

Köparen av den första värmepumpen, som bedragarna hämtat ut från TechNorth, var en 36-årig man, som i tingsrätten säger att han ”inte förstod att pumpen varit föremål för brott”. 

Han hade varit inne och tittat på luftvärmepumpar på ett byggvaruhus. På parkeringsplatsen kom 25-åringen och 47-åringen fram till honom och frågade om han var intresserad av att köpa en luftvärmepump.  

47-åringen förklarade att de hade köpt en pump som de behövde lämna tillbaka, men att de bara skulle få ett tillgodokvitto, varför de hellre ville sälja pumpen.

Han erbjöds därför att köpa pumpen för 10 000 kronor. 36-åringen slog till och köpte värmepumpen, men frikändes sen från häleri av tingsrätten. 

Polisen grep 25-åringen och 47-åringen i samband med bedrägeriet med två andra pumpar. Södertörns tingsrätt dömer männen för bedrägeri och försök till bedrägeri.

De döms att betala skadestånd till Technorth Energilösningar AB med 11 000 kronor. 

Anställd beställde mobiler för hundratusentals kronor

Svea hovrätt slår fast 25-åringens straff till fängelse i 1,5 år för ett mycket stort antal bedrägerier och dessutom två allvarliga fall av penningtvätt.  

Den tidigare straffade 47-åringen döms till fängelse i fyra månader. 

Den 25-åriga kvinnan är tidigare ostraffad och får villkorlig dom i förening med ett lågt bötesstraff. 

Sålde värmepumpar som aldrig levererades

VVS-Forum har sökt TechNorth Energilösningar AB och Södertörns VVS & Bygg AB för kommentarer, men utan resultat. 

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.