Logga in

”Det är klart man blir förbannad”

Publicerad
17 maj 2019, 12:17

Bravida i Malmö har drabbats av många inbrott. Senast var det en stöld i julas som orsakade skador på sex servicebilar. 

Strax före jul förra året blev en av montörerna på Bravida AC Elservice i Malmö uppringd av polisen i Östersund. Polisen hade beslagtagit maskiner och verktyg som var märkta med montörens telefonnummer.  

Stölder på byggarbetsplatser ökar – installatörer drabbas hårt

Efter att Christian Ljung, avdelningschef på Bravida i Malmö, först kontaktat vaktbolaget, som inte hade lagt märke till något inbrott, satte han sig i bilen och körde till arbetsplatsen.  

Väl på plats upptäckte han ett antal bilar blivit skadade och att vissa även blivit av med sina verktyg och maskiner.

Det var de verktygen och maskinerna som senare återfanns i Östersund, dit de tre tjuvarna åkt vidare på sin stöldturné. 

Christian Ljung, Bravida

– Det är klart man blir förbannad, även en liten skada blir en stor grej. Det gäller inte minst för de återkommande inbrotten i våra servicebilar. Bilarna är igång nio timmar om dygnet och vi måste hitta nya bilar tillfälligt och köpa nya verktyg efter varje inbrott, säger Christian Ljung och tillägger att självriskerna är så pass höga att Bravida i princip inte får tillbaka något från försäkringsbolagen för de stulna verktygen. 

– Vi polisanmäler allt, men det finns inte en chans i världen att vi får något på försäkringen. Vi har DNA-märkning på allt, dessutom ”bränner” vi in Bravida på samtliga maskiner där det är möjligt. Vid stölden i julas hade montören skrivet sitt mobilnummer på en av lådorna som gjorde att polisen i Östersund lätt kunde kontakta oss, säger Christian Ljung. 

”Huvuddelen av stölderna begås av internationella brottssyndikat”

Tjuvarna tog borrmaskiner, mätinstrument, tänger, borr och handverktyg till ett sammanlagt värde av omkring 25 000 kronor. 

Vilka konsekvenser fick stölden? 

– Förutom skadegörelse på servicebilarna så orsakade stölden produktionsbortfall i form av tid för att bland annat fixa nya verktyg. Vi kunde inte få ut våra verktyg som polisen beslagtagit, eftersom tjuvarna först skulle ges en chans att få göra anspråk på verktygen. Det låter helt absurt, men det är tydligen så det ska gå till enligt svensk lag, säger Christian Ljung, som förklarar att Bravida i Malmö utsätts för stöld och stöldförsök ett antal gånger per år. 

Avancerad hälericentral för stulna verktyg

Vilka brottsförebyggande åtgärder har ni gjort?  

– Vår bakgård är stängd med grindar som öppnas med kort både in och ut samt kameraövervakning och väktare, men det hindrar inte de här personerna. På filmerna kan man för övrigt varje vecka se folk på gården som går runt och tittar. De lyckas klättra över grinden trots att det är taggtråd högst upp. 

– Vi försöker att undvika att ha våra servicebilar på bakgården, men ibland är det oundvikligt när montörerna bor inne i Malmö City och har begränsad möjlighet till parkering under längre ledigheter typ jul och sommarsemester. Vi har även som rutin att vi tömmer våra bilar på instrument och maskiner, men verktygen ligger oftast kvar eftersom de oftast inte är så ”värdefulla”. 

Dömda för stölder ur hantverksbilar

Straffen för de tre tjuvarna blev fängelse i sju månader och utvisning, villkorlig dom och utvisning samt villkorlig dom.