Logga in

VVS-företagare konkurreras ut av fastighetsskötare

Publicerad
26 mar 2019, 09:00

En stor fastighetsförvaltare i Stockholm låter fastighetsskötare göra VVS-jobb för klart lägre pris än VVS-företag. Det upprör en företagare.

Fastighetsägarna är en organisation för privata fastighetsägare, som också har ett förvaltningsbolag med anställda fastighetsskötare.

Så hjälper de småföretagen att konkurrera med jättarna

På Östermalm i Stockholm finns Bostadsrättsföreningen Resolutionen där VVS-företaget Gunnar Palm VVS AB länge har arbetat med olika VVS-tjänster åt bostadsrättshavarna.

Men nu ska förvaltaren Fastighetsägarna Service AB ta hand om de mindre VVS-jobben, som att byta blandare, medan större arbeten ska läggas ut på externa VVS-firmor.

Gunnar Palm är dock kritisk till nyordningen, som innebär att bostadsrättshavarna själva kan beställa VVS-tjänster till fast pris från Fastighetsägarna.

– Man dumpar priserna och låter fastighetsskötarna utföra jobben. Det är inte seriöst, anser han.

Gunnar Palm ser sig utkonkurrerad av de lägre, fasta priser som Fastighetsägarnas förvaltningsbolag erbjuder.

Han upptäckte att en fastighetsskötare bytte blandare hos bostadsrättsföreningen. Och när en bostadsrättshavare ville ha en ny WC så kontaktade fastighetsskötaren Gunnar Palm för att kolla om han var billigare än det fasta pris på 5 900 kronor, inklusive toastol, som Fastighetsägarna erbjöd. Det var han inte.

”Det står inte riktigt rätt till med konkurrensen”

– Jag förklarade att jag skulle kosta mer än så. Först inhandlar jag en toalett av grossisten, sen räknar jag med tre timmars arbete plus biltransport. Därutöver tillkommer manschett, kopplingar med mera runt avloppet. Dessutom tar jag med mig den gamla WC:n till soptippen, säger han.

Ninos Orahim, gruppchef för fastighetsskötsel på Fastighetsägarna Service.

Ninos Orahim är gruppchef för fastighetsskötsel på Fastighetsägarna Service.

– För oss handlar det om att underlätta för kunden i så stor utsträckning som möjligt. Boende i föreningar som vi förvaltar har tillgång till vår fastprislista för vanliga förvaltningstjänster. Det innebär att vi ibland utför enklare arbeten, såsom att byta blandare eller göra kastbyten. När det gäller VVS-arbeten samarbetar vi med ett antal ramavtalspartner som kan hjälpa oss eller våra kunder när det behövs specialkompetens inom VVS, säger Ninos Orahim.

Gunnar Palm poängterar att det förutom Säker vatten-certifieringen inte finns något som visar vem som är en utbildad rörmokare gentemot kunden.

– Vanligt folk tror att det är en rörmokare som byter WC:n, men så är det inte. Styrelsen har också förutsatt att det är kompetent personal som arbetar med installationer i husen, säger Gunnar Palm och fortsätter:

– När jag har erbjudit mina tjänster till bostadsrättshavare så tackar de nej, eftersom jag är dyrare. De får gärna tjäna pengar, men inte på VVS-området, eftersom de inte kan det.

”Särkrav hämmar konkurrensen”

Mattias Öhman, ordförande i Bostadsrättsföreningen Resolutionen, hänvisar till förvaltningsbolaget Fastighetsskötarna när det gäller om personer som gör VVS-jobb har rätt kompetens.

– Det är illa om personer utan VVS-kompetens gör VVS-jobb. Den frågan får vi ta upp i styrelsen. Jag vet att fastighetsskötaren vid något tillfälle skruvade till en läckande toalett, men det handlade inte om någon installation, säger han och tillägger:

– De fasta priserna på olika förvaltningstjänster är inget som vi har bett om. Men sen tycker nog våra medlemmar att det är praktiskt, att de vet vem de ska kontakta och vad det kostar.

Exempel på Fastighetsägarnas fasta priser för VVS-tjänster (inklusive material och moms)

  • Avloppsrensning 750 kronor
  • Ompackning av blandare i kök eller badrum 1 400 kronor
  • Byte av flottörventil 1 400 kronor
  • Byte av punglås till tvättställ 850 kronor
  • Byte av köksblandare (FMM 9000E) 3 900 kronor
  • Byte av duschblandare (FMM 9000E) 3 900 kronor
  • Byte av badkarsblandare (FMM 9000E) 3 900 kronor
  • Byte av tvättställsblandare (FMM 9000) 3 400 kronor
  • Byte av tvättställ (Spira) 2 900 kronor
  • Byte av WC-stol (Gustavsberg Nautic 1500) 5 900 kronor