”Vi upptäcker för mycket fel”
Som ombyggnadschef på Svenska Bostäder har Jenny Berglund kontakt med byggare, installatörer och konsulter. Och hon är inte imponerad.
Hur viktiga är installatörerna för er på Svenska Bostäder som har så stort bestånd av hyresrätter?
– Jätteviktiga! De är underentreprenörer till våra entreprenörer och därmed en del av vår vardag, så det är viktigt att de fungerar.
Kan installatörerna bli era huvudentreprenörer?
– När jag jobbade på Sigtunahem gjorde vi försök men hittade inga företag som höll måttet. På Svenska Bostäder har vi ramavtal med installatörer för mindre jobb men annars har vi kontrakt med byggare som i sin tur handlar upp installatörer som underentreprenörer.
Hur bra är byggarna?
–På många bolag är det personberoende. Det är egentligen bara ett bolag, M3 Bygg, som alltid är bra. De släpper inte fram någon att bli platschef som inte håller måttet. Där tar platschefen ansvar för projektet hela vägen in i mål, tar ansvar och skyller inte på underentreprenörer.
Höjde lönsamheten från 2 till 6 procent
Vad är det för brister du ser hos byggare och installatörer?
– De klarar till exempel inte att göra en tidplan. Det står ”rörarbeten” genom hela projektet. Är det inte mer specificerat än så vet man inte om de håller tidplanen. Ett annat problem är egenkontroller, som de inte verkar förstå vikten av.
Varför är det så här, tror du?
– Ett skäl kan vara att cheferna avancerat för snabbt, att de inte fått med sig grundläggande kunskaper om vad det innebär att driva byggprojekt.
Vad kan företagen göra mer för att bli bättre?
– De måste stötta och kontrollera sin egen personal. De kan inte bara släppa några anställda på ett bygge och tro att allt löser sig. Om de inte följer upp hur det går för dem finns ju ingen vits med att det är ett större företag.
Hemligheten bakom miljardtillväxten
Hur ser era ombyggnadsbehov och er strategi ut?
– Vi har en femårsplan och ska investera 900 miljoner kronor om året. Då gör vi mest helombyggnader från stomrent hus: tak, fasader, stammar, all el med mera. Bestämmer vi att göra utsida gör vi allt där, även gårdar. Det blir mest effektivt så.
Hur resonerar ni med energibesparande åtgärder?
– Vi gör inte lika mycket som tidigare, för vi märkte att vi inte alltid sparade så mycket energi som vi skulle och det för alltid med sig mycket tilläggsarbeten. Helst installerar vi FTX, det får vi störst kundnöjdhet med.
Hur bra är installatörerna på installationer?
– Det är för mycket fel som vi upptäcker vid besiktningar och under garantitiden. I ett projekt hade rörmokaren missat att koppla ihop rören. Och snickaren satte igen väggen så avloppet åkte rakt ut inne i väggen. Vid ett annat projekt var det för stora hål i gipsen för eluttagen så de inte hade något att fästa i. Det var likadant i 60 lägenheter, fyra i varje rum. Bara att göra om.
Ex-ministern om valets vikt för byggarna
Hur bra är konsulterna?
– Projekteringen på elsidan är något bättre, men på VVS-sidan är det väldigt dåligt med ansvarskänsla och vi hittar väldigt mycket fel, något vi får lägga mycket tid på.
Var finns byggbranschen, installationerna och Jenny Berglund om tio år?
– Byggbranschen har förstått att fel kostar pengar och styr projekten bättre. Installationerna styrs mer digitalt och robustare. Jag planerar nog för min yrkesmässiga avveckling då.
Jenny Berglund
Ålder: 50.
Familj: Man och två vuxna barn.
Bor: Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.
Utbildning: Gymnasieingenjör.
Karriär i korthet: 20 år på JM och Skanska, från utsättare till produktionschef, 5 år som konsult på Sweco, byggchef på Sigtunahem.
Aktuell: Ombyggnadschef på Svenska Bostäder.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Kokar gröt.
Ditt senaste hemmafix?
– Tilläggsisolerade och bytte fönster på stugan i Järvsö.
Vad ligger på nattduksbordet?
– Jag är pilgrimen av Terry Hayes.
Dold talang?
– Jag kan åka vattenskidor.
Hur sportar du helst?
– Mycket och hela tiden, mycket skidor utför och längd.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen