Logga in

Dubbelsmäll för VVS-kedjan

Publicerad
7 feb 2019, 15:09

Två konkurser, varav ett 50-miljonersbolag, gör att Bad & Värme tappar representation i Norrbotten, Västerbotten, Värmland och Skåne.

Bad & Värme-medlemmen AC Golv och Plattsättning försattes i konkurs vid Umeå tingsrätt den 31 januari.

Företaget har huvudkontor och butik i Umeå samt kontor/butiker även i Luleå, Boden, Lund och Eslöv.

Frej Jonsson-konkurs drabbar två VVS-butiker

AC omsatte cirka 49 miljoner kronor med 41 anställda 2017. Det var därmed den sjätte största konkursen i Sverige under januari, enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Obeståndet kan bland annat bero på att nyckelpersoner inom företaget har drabbats av sjukdom, uppger konkursförvaltaren Andreas Nordberg vid Wesslau Söderqvist Advokatbyrå för Västerbottens-Kuriren.

– Det i sin tur har inneburit att andra personer, som normalt arbetar inom produktionen, tvingats ta ett större administrativt ansvar vilket inneburit att företagets produktion gått ned och att man drabbats av likvida problem, säger han till tidningen.

Andreas Nordberg söker nu efter intressenter för att ta över verksamheten.

Stor värmepumpkonkurs i Stockholm

VVS-Forum når Michael Billfeldt, ansvarig för medlemsrekrytering på Bad & Värme, i dag när han är på väg upp till Umeå. 

– Jag ska träffa företag och se om vi kan hitta någon ersättare för AC. Både när det gäller Luleå/Boden och Lund har vi lösningar på gång. Det finns ett internt intresse från andra företag inom Bad & Värme att ta över. Det beror bland annat på vilken prislappen blir, säger han.

Den 6 februari drabbades Bad & Värme av ännu en konkurs genom Värme & Kylteknik i Arvika. Vid konkursen hade bolaget nio anställda, inklusive två av delägarna.
Majoritetsägare i det konkursdrabbade bolaget är Karlstads Rörmontage.

Orsaken till konkursen är dålig lönsamhet där merparten av underskottet uppstod under de fyra första månaderna 2018, uppger Anders Ekroth, vd för Karlstads Rörmontage.

– Vi har jobbat mycket med att komma till rätta med underskottet under hela hösten, men på grund av dålig orderingång under januari blev situationen ohållbar, säger han till VVS-Forum.

Karlstadsföretag tar över Värmecenter i Örebro

Det förlängda räkenskapsåret 2017/2018 (16 månader) omsatte Värme & Kylteknik cirka 26 miljoner kronor. Samtidigt redovisades en förlust efter finansnetto på 2,6 miljoner.

Även 2016 blev ett förlustår för bolaget med ett minusresultat på 1,4 miljoner och en omsättning på 19 miljoner.

David Lindberg vid Hamilton Advokatbyrå Karlstad har utsetts till konkursförvaltare.