Logga in

Därför lyfter försäljningen av värmepumpar

Publicerad
17 jan 2019, 10:03

Stark ökning sista kvartalet 2018.

Det var ett positivt år för försäljningen av värmepumpar då alla segment ökade. Totalt ökade försäljningen med sju procent och allra mest ökade luft- vattenvärmepumpar (16 procent), enligt statistik från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Borrstoppet på politikernas bord

Försäljningen av bergvärmepumpar slog med marginal förra årets sista kvartal. En orsak till att siffrorna visar plus 15 procent för kvartalet är det tidigare borrstoppet i Stockholm. Då Stockholm Stad inte gav tillstånd att börja borra gick försäljningen dåligt – men nu är det full fart igen.

Försäljningsras för bergvärmen

Totalt såldes värmepumpar för 7,5 miljarder kronor under 2018 – nio procent mer än under 2017. En positiv trend, enligt branschföreningen:

Så mycket ökade värmepumpförsäljningen

Per Jonasson– Vi förväntar oss att denna utveckling fortsätter även under 2019. Utbytesmarknaden på villasidan börjar komma igång och på marknaden för större fastigheter har vi sett en positiv trend de senaste åren. Det finns inget som talar för att den ska brytas, kommenterar, säger Per Jonasson vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.