Logga in

Rekordstor fettklump bakom stopp i avlopp

Publicerad
18 sep 2018, 07:00

En fett- och skräpklump på fem ton orsakade nyligen stopp i avloppet i Kungsbacka. Kommunens VA-avdelning fick rycka ut för att suga upp fettklumpen som bland annat bestod av nedspolade tamponger, våtservetter och annat.

Det var i fredags som Kungsbacka kommun baxade bort en jättepropp på fem ton från en av pumpstationerna. En av dem som var på plats var Maurice Bourne, chef för avloppsreningen i Kungsbacka.

 – Toalettpapper löses upp i vatten, så det kan våra pumpar hantera. Men allt annat fastnar och sedan byggs det bara på. När folk spolar ned våtservetter, tvättlappar, tops, tamponger, hushållspapper, hår och bomull finns det en överhängande risk att pumparna sätts igen, säger Maurice Bourne och tillägger:

– Det blev en kaka på ungefär fem ton som vi var tvungna att suga upp och transportera i omgångar till reningsverket. Sådana här ingripanden tär på våra resurser och är helt onödiga om folk spolar rätt.

Läs mer: Gigantiskt fettberg besegrat

Klumpen i Kungsbacka har ändå en bit kvar till det brittiska fettberget på 130 ton som förra året blockerade avloppet under en stadsdel i östra London.

Det tog över två månader för personalen hos Storbritanniens största VA-bolag, Thames Water, att bryta upp och ta bort den gigantiska fettklumpen som därefter ställdes ut på museum.

Kungsbacka kommun har publicerat bilder på sin hemsida, med tillägget ”känsliga tittare varnas”.

Läs mer: Värsta svenska fettproppen

Kommunen har också skickat brev till alla kommuninvånare med information om vad man får respektive inte får spola ner i toaletten. Nu ska man också komplettera med en påminnelse via SMS.

– Och det är ju inte bara en gång, utan vi får sådana här händelser titt som tätt. Nu kände jag att vi måste gå ut på ett bredare sätt än vad vi har gjort tidigare. Jag hoppas att folk ska se detta och tänka till, säger Maurice Bourne till TT.