Logga in

Kryssen räckte inte till riksdagen

Publicerad
18 sep 2018, 09:34

En rad VVS-montörer och elektriker kandiderade till riksdagen. Men personkryssen räckte inte till för att ta någon av dem till riksdagen.

VVS-Forums kartläggning före valet av totalt 272 valbara personer från installationsbranschen visade på dominans för Sverigedemokraterna bland VVS-kandidaterna. På elsidan dominerade Socialdemokraterna.

Elektrikern Joe Mayer (S).

Elektrikern Joe Mayer (S) från Linköping hade hoppats att få tillräckligt med personröster för en riksdagsplats. Drygt 600 väljare kryssade honom men han hade behöver långt fler för att ta en plats.

– Jag är däremot glatt överraskad över att så många kryssade mig eftersom jag är relativt okänd, säger Joe Mayer, som sannolikt kommer in i Linköpings kommunfullmäktige i stället.

– Det är inte räknat än, men förutsatt att inte många kryssar förbi mig blir jag ordinarie i kommunfullmäktige.

I Jönköping kandiderade rörmokarna Kristian och Marcus Aronsson, som är far och son, till kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna (SD).

Rörmokaren Kristian Aronsson (SD).

SD gick framåt och i Jönköping har partiet nu tio mandat med Kristian Aronsson som gruppledare i fullmäktige. Där har han en central roll då partiet är vågmästare mellan blocken.

Bara omkring 1 procent av VVS-montörerna och 2 procent av elektrikerna är kvinnor och ett fåtal tjänstemän i branschen är kvinnor. Således är det också mest män från branschen på partiernas valsedlar.

Elingenjören Catharina Olssson (C).

Men ett undantag är Catharina Ohlsson, centerpartist från Osby i Skåne. Hon stod på 15:e plats på Centerns valsedel till kommunfullmäktige i Osby. Men hon lyckades inte bli kryssad förbi andra kandidater genom personval.

– Jag förväntade mig inte det. Men det var roligt ändå, kommenterar hon.