Logga in

Var är den automatväxlade lådan?

Publicerad
27 aug 2018, 13:07

För några år sedan lanserades Fiat Ducato med gasdrift, som ett komplement till diesel. När den italienske biljätten nu uppdaterar den gasdrivna bilen (Fiat Ducato CNG) är det endast motorn som har vidareutvecklats.

Motorn i den gasdrivna bilen är i grunden samma motor som tidigare, men den har vidareutvecklats för att anpassas till nuvarande Euro 6-krav. Den nyutvecklade motorn har 136 hästkrafter och ett vrid på 350 newtonmeter vid 1 500 varv per minut. För övrigt är det samma motor som sitter i nya Iveco Daily, som vi nyligen provkörde. Kanske inte så förvånande eftersom Fiatkoncernen äger Iveco.

En väsentlig skillnad mellan nya Iveco Daily och gasdrivna Fiat Ducato är att Daily erbjuder en nyutvecklad automatväxlad låda. Något som jag saknar, särskilt vid körning i stadstrafik, där den manuella lådan ger seg och ryckig körning. En fråga jag ofta ställer mig när jag kör ett så här stort skåp i stadstrafik är: Hur många av dessa stora lätta lastbilar kommer att ha manuella växellådor i framtiden? Längtan efter en automatväxlad låda är självfallet speciellt närvarande vid många start och stopp. Men enligt Fiat finns det i dagsläget inga planer på att förse gasmodellen med automatväxlad låda, som i dag däremot sitter i dieselmodellen av bilen.

Foto: Anders Myrdal

På landsväg och motorväg kan bilen dock konkurrera i körkänsla med flera av de allra bästa och populäraste bilarna i den stora klassen. Den ligger stabilt på vägen, känns lätt att manövrera och har god komfort. Trots att gasdrivna Ducato inte är miljöklassad känns det bättre miljömässigt att köra omkring med detta skåp än en dieseldriven modell. Jag provkör bilen med ett skåp som rymmer 11,5 kubikmeter. Finurligt nog har bilen även en 15-liters bensintank. Enligt Fiat är räckvidden 500 kilometer, varav 400 kilometer på gas. Gasmätaren visar fyra staplar i displayen. Det är dock svårt att se hur mycket gas det är kvar i tanken.

Ducato är i övrigt mest känd för att vara Fiats megasäljande husbil. Som dieselmodell har Ducato utvecklats i ett nära samarbete mellan Citroën (Jumper) och Peugeot (Boxer). Ducato som gasmodell är dock enligt Fiat egenutvecklad. Bilen går att få med skåp, chassiplatta med enkelhytt och persontransport i en stor mängd olika varianter.

I hytten märks den ergonomiskt smarta placeringen av växelspaken direkt till höger om ratten. Bilen har också bra kontorslösningar för dig som tänkt använda bilen som rullande kontor. Navigationsutrustningen har pekskärm, Bluetooth och en suverän backkamera. Det är också enkelt att ställa in mobil­telefonen via Bluetooth. Men displayen är tyvärr alldeles för liten för att hålla reda på all information på ett överskådligt sätt. Nivån på den digitala förarmiljön är definitivt för låg, det gäller specifikt i jämförelse med några konkurrenter som kommit betydligt längre än Ducato. Därför efterlyser vi en rejäl utveckling av bilens digitala lösningar. När kommer vi se det Fiat?

 

Fakta/Fiat Ducato CNG

Ekonomi
Prisnivå: 293 400–318 400 kronor.
Första förhöjd leasingavgift: 57 000–64 000 kronor.
Leasingtid: 36 månader.
Leasingavgift/månad: 5 235–5 505 kronor.
Restvärde: 90 000–100 000 kronor.
Bränslealternativ l/100 km (blandad körning): 8,6 kg (CNG).

Övrig information
Säkerhet, grundutrustning i urval: Ej EuroNCAP-testad är ett minus, tyvärr saknar bilen autobroms och krockkudde på passagerarsidan är tillval.
Motoralternativ: 136 hk (CNG)/350 Nm vid 1 500 v/min. Provkörd bil har även en 15-liters bensintank. Finns även som dieselmodell.
Lastutrymme: 8–17 m3, provkörd bil, 11,5 m3.
Växellåda: 6-vxl manuell.
C02-utsläpp i g/km: Från 234.
Max lastvikt/dragvikt: 1 056/2 250 kg.
2- eller 4-hjulsdrift: 2WD.
Webbsida: www.fiatprofessional.se
*Restvärdet beräknas på en uppgiven körsträcka av 3 000 mil/år. I leasingavgiften ingår även helförsäkring under leasingperioden, som omfattas av trafik, delkasko och vagnskadegaranti. Leasingen baseras på Wasa Kredit:s prissättning i april 2018. Kontakta gärna andra som erbjuder leasing för att jämföra. Alla priser och restvärdet är exkl. moms. För dagsaktuella priser, kontakta respektive leverantör.