Logga in

”Utan installatörer – ingen digitalisering”

Publicerad
2 jul 2018, 07:00

ALMEDALEN 2018. Digitalisering var det som alla pratade om när bygg- och installatörssektorn invigde Almedalsveckan.

Svensk Byggnäring invigde i går Almedalsveckan för bygg- och installationssektorn genom att traditionsenligt klippa ett rött band på trappan till Svenskt Näringslivs trädgård i Visby. 

Bakom Svensk Byggnäring finns bland annat Installatörsföretagen, Svensk Ventilation, Sveriges Byggindustrier och Byggmaterialindustrierna.

– Det är vi som rustar och bygger Sverige och det är också vi som rustar och bygger en bra Almedalsvecka, sa Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Sveriges byggindustrier, på byggminglet.

Läs mer: Här ökar installationsbranschen

Byggminglets nyckelord var digitalisering. Potentialen är stor, eftersom små byggföretag är sämst på digital utveckling enligt en ny rapport från Tillväxtverket.

– Utan installatörer – ingen digitalisering. Det handlar om kompetensförsörjning, sa Johan Mossling, vice vd på Installatörsföretagen.

Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, pratade också om digitalisering.

– Jag har framtiden och digitaliseringen i mobilen, sa hon och visade sen VVS-Forums utsända hur man om tre år ska kunna kommunicera med installationerna hemma i mobilen.

En röst talar exempelvis om att ventilationen fungerar på ett energieffektivt sätt och att radonvärdet är under WHO:s rekommendation på 100 bq/kubikmeter luft.

Läs mer: Installationerna som uppgraderas mest

Demokrati är ett annat nyckelord när Almedalsveckan fyller 50 år. Allt startade 1968 då dåvarande utbildningsminister Olof Palme talade från ett lastbilsflak i Almedalen.

Det är valår i år och Almedalsveckan förväntas slå rekord med över 4 200 evenemang och uppskattningsvis över 45 000 besökare.

Vård och omsorg är det ämnesområdet med flest evenemang, hela 350 seminarier. Därefter följer hållbarhet (närmare 300 seminarier och event), byggande (närmare 250 seminarier), demokrati (drygt 240 seminarier) och digitalisering (över 230 seminarier).