Logga in

Smarta blandare räddar liv

Publicerad
3 jul 2018, 06:30

ALMEDALEN 2018 Tack vare en 3G-blandare kan du ha koll i mobilen om din gamla mamma tvättar händerna efter toalettbesöket.

Den smarta blandaren finns redan på marknaden och är definitivt här för att stanna.

Därom var alla i den namnkunniga panelen ense på seminariet ”Digitalisering av fastigheter räddar liv” i Svensk Ventilations trailer.

Läs mer: Blandare med Nobelpristeknik i paketlösning

Hans Nyblom, Installatörsföretagen

Digitalisering är ett tjusigt ord som många gärna svänger sig med. Men det handlar väldigt mycket om installationer i vardagen, som en blandare på toaletten, förklarade Hans Nyblom, affärsutvecklare på Installatörsföretagen,

– Det har kommit en vattenkran med 3G-uppkoppling så att man i sin telefon, via molnet, kan se om det rinner vatten eller inte. Om min mamma inte har använt vattenkranen på toaletten mellan klockan 7–10 så går det ett larm till mig. Då kan jag ringa henne och fråga varför hon inte har tvättat händerna, sa han och tillade att Sveriges största fastighetsskötare Vasakronan inte längre har fastighetsskötare utan driften sköts digitalt.

Läs mer: ”Utan installatörer – ingen digitalisering”

Thomas Ahlberg, teknikchef, Locum

Stockholms läns landstings fastighetsbolag, Locum, driver flera IoT-projekt, bland annat ett där man mäter inomhusklimatet med en ny typ av sensorer.

– Teknikutvecklingen går mycket snabbt. För några år sen pratade man om IT, i dag är det digitalisering som gäller. Samtidigt är det viktigt att vi också använder de befintliga systemen, annars kommer vi inte att kunna rädda vår ekonomi, menade Thomas Ahlberg, teknikchef på Locum, som är med i samverkan för en gemensam teknisk standard där16 landsting ingår.

Illustration: FM Mattsson

Läs mer: Här har ventilationen kopplats upp

– De svaga punkterna är att systemen kan hackas utifrån och att driftspersonalen kan hamna i ett utsatt läge. Se också till att vi har säkerhet när vi kopplar upp oss, påpekade Jörgen Söderlund från Caverion.