Logga in

”Ryckigheten på bostadsmarknaden påverkar installatörer negativt”

Publicerad
8 maj 2018, 14:37

Bostadsbyggandet var rekordhögt förra året, men Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, varnar för ryckighet på marknaden som även påverkar installatörer.

Totalt sett byggdes närmare 51 600 nya bostäder 2017. Drygt 48 200 av dem utgjordes av bostadslägenheter i flerbostadshus och närmare 3 400 lägenheter i småhus.

När det gäller flerbostadshusen så har bostadsbyggande ökat med 14 procent jämfört med 2016.

– Ryckigheten på bostadsmarknaden påverkar de av våra medlemsföretag som är nischade på bostäder, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, och exemplifierar med att varje gång som amorteringskrav är påtänkta ökar bostadspriserna.

Läs mer: Bostadsbyggande fortsätter öka

Att året 1992 kommer upp som ett särskilt år för bostadsbyggande, menar Ola Månsson hänger ihop med att det var det år som bostadsfinansieringen via statliga subventioner upphörde.

Läs mer: Fortsatt framåt för installationsmarknaden

 – Under många år har vi försökt skapa förutsättningar för en långsiktig bred bostadspolitik. Det har totalt misslyckats. Tack vare låga räntor har bostadsproduktionen kunnat ta fart, säger han och tillägger hur viktigt det är att bostadspolitiken kommer upp på agendan, även om den inte är någon röstmagnet.