Logga in

Jakt på läckor i Boden

Publicerad
21 maj 2018, 13:10

Ett vattenmysterium, där 1 000 m3 vatten läcker ut från ledningsnätet varje dygn, gäckar sen snart tre månader tillbaka Boden. Nu är specialutbildade rörläggare ute för att hitta orsaken. 

Hittills har Bodens kommun lagat ett 20-tal läckage, vilket kan jämföras med 32 under hela förra året, skriver Norrländska Socialdemokraten (NSD). Men huvudläckan har man ännu inte hittat.

Tony Bexelius, VA-inspektör på Bodens kommun, är bekymrad. När VVS-Forum ringer honom är han på språng ute i terrängen efter ett ha fått ett tips från allmänheten om en vattenläcka.

– Vi har inte hittat läckan än. Men nu har vi satt in ett antal rörläggare som fått utbildning i läcksökning som förhoppningsvis ska hitta läckan.

Läs mer: Dricksvattenrör läcker kemikalier

Det är ett omfattande arbete som rörläggarna har framför sig.

Huvudledningarna i ledningsnätet motsvarar 50–60 mil. Kommunen har satt upp fler mätare för att få bättre kontroll över vattenanvändningen.

Boden kommun vädjar också till allmänheten för att få in flera tips. Tony Bexelius vill inte spekulera i vad felet kan vara.

Läs mer: ”Gamla VA-ledningar förorenar dricksvattnet”

– Jag har jobbat här sen 1979 och aldrig sett något liknande. Det är mycket läckage inne i flerbostadshus, med toalettstolar och blandare som läcker. Men det handlar också om rör som gått av på grund av all snö och det tjocka istäcket, säger han.

Vattenmysteriet kan troligen komma att orsaka bevattningsförbud i Boden.