Logga in

Rören var snackisen på mässan

Publicerad
17 apr 2018, 10:10

NORDBYGG 2018. VVS-marknaden är traditionstyngd, men två stora överraskningar fanns hos VVS-leverantörerna på Nordbygg. 

Mässans snackis var förstås den undersökning av PEX-rör som Uponor låtit Rise göra.

Den visade att konkurrenternas rör hade sämre mekaniska och hygieniska egenskaper. Uponors marknadsföring av resultaten var tämligen måttfull med symbolisk pallplacering från etta till trea – guld till brons.

Den som är mer nyfiken får ladda hem och detaljstudera resultaten.

Uponor menar att alla tillverkare ska hålla sig inom de gemensamma regler som gäller för typgodkännande. De som klarar alla tester, men sedan inte kan leverera med den kvaliteten gör det inte. Det blir inte konkurrens på samma villkor.

Det lär inte bli VVS-branschens dieselgate men diskussionen kommer garanterat att fortsätta långt efter Nordbygg. Och det finns risk att det blir bakslag med minskat förtroende för alla plaströrstillverkare.

Allmänheten har inte några djupare insikter i restprodukter, polymerer eller organiska kolväten. I en bransch som med snälla ord kan beskrivas som konservativ är de 18 år som utpekade LK Systems har som plaströrstillverkare ingen lång tid. Om kunderna väljer andra rörmaterial kommer alla dessa tillverkare att förlora.

Läs mer: Plaströren läcker kemikalier

Grohe var ett annat företag som stack ut på mässan. Flera företag har försökt erbjuda konsumenter en produkt, direkt kopplad till tappvattenledningen, som ger kokande vatten vid diskbänken. Men ingen har lyckats på grund av massivt motstånd med stöd i Boverkets byggregler och Branschregler Säker Vatteninstallation. Vattentemperaturen ska vara högst 60 °C vid ett tappställe, punkt.

Men om tappstället inte längre är ett tappställe och blandaren blir en fast installerad vattenkokare, så har det nu blivit möjligt. Kiwa har utfärdat byggproduktcertifikat för Grohe Red och bedömt den som säker och tillförlitligt i alla möjliga aspekter.

Den får inte kallas blandare. Kokare ska det vara.

Och nog verkar säkerheten hög. Jag försökte på egen hand ta ett spektakulärt foto med det ångande vattnet från den blandarliknande vattenkokaren, men misslyckades stort. Så fort jag tog bort fingret slutade vattnet rinna. På Grohes hemsida blandas däremot begreppen, det blir mindre klart vad som är ­vattenkokare, kran, blandare eller tappställe.

Hur som helst öppnar möjligheten att utfärda byggproduktcertifikat marknaden för andra leverantörer att testa sina kokare. Produktkategorin har funnits i övriga Europa och kanske gör den nu sitt intåg även i Sverige.

Läs mer: Tyskarna utmanar svensk sanitet

Med den stora internationella mässan Mostra Convegno i Milano i färskt minne känns Nordbygg hemtamt. Mässan är Nordiskt stram och återhållsam, i positiv bemärkelse.

Det är kaffe, kaka, godis och mineralvatten.

Det är också ett konstant brus, bildligt och bokstavligt, där tusentals branschrepresentanter möts.

Rollerna må vara olika men det finns behov att få ett ansikte på en telefon- eller mejlröst, att känna på den senaste produkten, att göra affärer eller diskutera samarbeten.