Logga in

VVS-företagare startar fond för utsatta barn

Publicerad
24 jan 2018, 13:59

Comfortmedlemmen Davor Dundic har startat en insamling för utsatta barn i Örebro. Nu är han nominerad till utmärkelsen Årets Örebroare.

Barnfattigdom och utanförskap vill företagaren Davor Dundic råda bot på. Därför har han tagit initiativet till Barnhjälpen, en fond för utsatta barn i Örebro.

Insamlingen startade i samband med gratiskonserten O helga natt i december, som Dundic anordnat för örebroarna de senaste två åren.

– Vi har precis startat insamlingen. Jag samarbetar med tidigare landshövdingen Rose-Marie Frebran som jag har stor respekt för och som kan de här sakerna. Hon kommer att hålla i det praktiska, säger Davor Dundic till Nerikes Allehanda.

Läs mer: VVS-företag hjälper utsatt familj

Örebro Stadsmission förvaltar och omsätter pengarna i verksamhet riktad till barn i utsatthet. Fonden har fått en grundplåt på 124 000 kronor från Davor Dundic, som bland annat äger Comfortföretaget Vatten & Värme i Örebro.

Under 2018 påbörjas stödarbetet och såväl företag som privatpersoner är välkomna att ge bidrag till Barnhjälpen.

– Det är inte spikat än exakt vad pengarna ska användas till. Exempelvis kan det handla om aktiviteter till stöd för ungdomar som bor i ett visst område, som har problem med sjukdomar eller föräldrar som inte mår bra, säger Monica Gunnarsson, director hos Örebro Stadsmission.

”Mitt svar på hur man tar sig fram är: hårt arbete och ambition. Man måste vara ambitiös och kämpa.”

Davor Dundic, ägare till Vatten & Värme i Örebro.

Läs mer: Han prisas som Årets nybyggare

Davor Dundics insatser har lett till att han nu är en av tre nominerade till utmärkelsen Årets Örebroare. Den 1 mars avgörs vem som får utmärkelsen, under den årliga Örebrogalan.

Varför han väljer att hjälpa just utsatta barn kan ha sin förklaring i företagarens bakgrund som invandrarbarn i orten Zinkgruvan.

Hans föräldrar hade dubbla jobb och Davor Dundic och hans lillebror fick ofta följa med under städjobb på kvällarna. I skolan blev invandrargrabben med ursprung från Kroatien mobbad.

– Jag är en arbetargrabb, jag kommer från en arbetarfamilj. Min pappa var egentligen elektriker, men jobbade i gruvan, och min mamma som egentligen var optiker jobbade som förrådsarbetare. Mitt svar på hur man tar sig fram är: hårt arbete och ambition. Man måste vara ambitiös och kämpa, säger Davor Dundic till Nerikes Allehanda.

Läs mer: Kronprinsessan fyller år, det uppmärksammas med simning

Kanske var det av den anledningen som han 2013 startade bolaget Ambitiös tillsammans med sambon Åsa Carlsson. I dag är han engagerad i 12 olika bolag i Örebro, Kumla och Stockholm. Ett av företagen är alltså Vatten & Värme i Örebro som tillverkar, säljer och installerar VVS-utrustning.

Övriga bolag arbetar med bland annat bemanning, restaurang, och teknisk konsulting inom bygg- och anläggning. Under 2017 omsatte alla bolagen tillsammans cirka 90 miljoner kronor.