Logga in

Pickup extravaganza

Publicerad
26 jan 2018, 06:00

Allt fler bilar tillverkas i dag i ett tätt samarbete mellan konkurrerande biltillverkare. Det gäller även för Mercedes-Benz och deras första pickup – X-Klass. 

Mercedes har dock gjort ett seriöst försök att bygga en bil som skiljer sig från mängden på några punkter.

Det är visserligen knappast originellt att X-Klass tillverkas i Nissans fabrik i Barcelona och att bilen har en Renaultmotor under huven.

Bilens lösningar och design överensstämmer dessutom till stora delar med syskonbilarna Nissan Navara och Renault Alaskan.

Men biltillverkarnas tajta samarbeten till trots – där fler pick-up-modeller än någonsin finns tillgängliga för svenska hantverkare – har Mercedes lyckats sätta sin egen prägel på X-Klass.

Det som främst skiljer bilen från Navara och Alaskan är den lyxiga instrumenteringen och även annan utvändig design på bilen.

Läs mer: Så fungerar det nya bonus-malus-systemet

Det är enkelt och går snabbt att hitta knappar och reglage. Lösningen med en stor vridbar knapp i stället för touchskärm är mycket användarvänlig.

Sannolikt har Mercedes också isolerat bilen mer än sina samarbetspartner tillika konkurrenter. .

Mercedes-Benz X 250 d 4MATIC har en rak fyra på 190 hästkrafter. Efter femton mil i varierad terräng i riktigt pickupväder med snöblandat regn, på smala grus- och asfaltsvägar konstaterar jag att X-Klass tillhör de bästa pickuperna en hantverkare kan få tag i.

Bilen glider majestätiskt och kontrollerat på ett gärde fyllt med lera. I ett gammalt sandtag får bilen visa sin klass i en stenig backe.

På landsväg har bilen oerhört lätt att hålla spåret i kurvorna.  Det är ett sant nöje att manövrera denna bil.

Bilen finns med två olika utrustningsnivåer: Progressive har enklare utrustning medan Power är full med lyx.

Läs mer: Skattesmäll för dig som kör firmabilen privat

Det finns sex olika valmöjligheter för klädsel, bland annat med två läderklädslar och interiör i trä. Som tillbehör finns bland annat differentialspärr för bakaxeln, navigeringssystem Garmin och parkeringspaket med 360°-kamera.

Bilen går att få i nio olika färger och med 17-, 18- eller 19-tums fälgar. Ljud­anläggningen med åtta högtalare går heller inte av för hackor.

X-Klass är något bredare och högre och har fem stjärnor – högsta betyg – i Euro NCAP:s krocktest. Mercedes har gjort ett seriöst försök att bygga en bil som skiljer sig från mängden på några punkter. 

Enligt Mercedes har bilen mer säkerhetsutrustning än någon annan pickup. X-Klass har skivbromsar och spiralfjädrar runt om, lång hjulbas och en spårvidd på 162 centimeter.

Liksom andra Mercedes-modeller har X-Klass försetts med ”Mercedes me”. Det betyder att bilen har ett eget SIM-kort som lämnar information om bilens position, bränslenivå och annan fordons­status direkt i en app.

Läs mer: Pickup med gott om körglädje

Bilen lanserades i Sverige i slutet av november. Men den som har tålamod och tjock plånbok har något ännu större att se fram mot.

Under 2018 kommer Mercedes släppa sin egenutvecklade X 350 d 4MATIC med Mercedes-motor – en V6:a med 258 hästar.

Foto: Mercedes

ʺDet är ett sant nöje att manövrera denna bil.ʺ

FAKTA/Mercedes-Benz X-Klass

Ekonomi
Prisnivå: 315 900–360 900 kronor.
Första förhöjd leasingavgift: 62 000/72 000 kronor.
Leasingtid: 36 månader.
Leasingavgift/månad: 5 585/6 305 kronor (inklusive försäkringen).
Restvärde: 96 000/108 000 kronor.
Bränslealternativ l/100 km (blandad körning): 7,9.

Övrig information
Komfort/känsla/köregenskaper: Pickup med personbilskänsla för både landsvägs- och svår terrängkörning.
Säkerhet, grundutrustning i urval: Hög säkerhet med högsta betyg i Euro NCAP. Sju krockkuddar, körfältsassistent och automatisk vägmärkes­igenkänning. 360°-kamera finns som tillval, aktiv nödbromsning lanseras snart.
Tillval i urval: Parkeringspaket med 360°-kamera, läderklädsel (endast med POWER), metalliclack, differentialspärr bakaxel.
Motoralternativ: 2,3 l/190 hk/450 Nm.
Lastutrymme: Rymmer en Europapall på bredden.
Växellåda: 7-växlad automat.
C02-utsläpp i g/km: 207.
Max lastvikt/dragvikt: 1 000 kg/3 500 kg.
2- eller 4-hjulsdrift: 2WD/4WD.
Webbsida: http://transportbilar.mercedes-benz.se/x-klass.

*Restvärdet beräknas på en uppgiven körsträcka av 3 000 mil/år. I leasingavgiften ingår även helförsäkring under leasingperioden, som omfattas av trafik, delkasko och vagnskadegaranti. Leasingen baseras på Wasa Kredit:s prissättning i december 2017. Kontakta gärna andra som erbjuder leasing för att jämföra. Alla priser och restvärdet är exklusive moms. För dagsaktuella priser, kontakta respektive leverantör.