Logga in

Sålde värmepumpar som aldrig levererades

Publicerad
1 dec 2017, 14:03

En 39-årig man från Skåne har under företagsnamnet ”Värmepumpsexperten” lurat sju villaägare i södra Sverige att förskottsbetala för värmepumpar som inte levererats. Nu döms mannen för bedrägeri av Helsingborgs tingsrätt.

39-åringen döms till villkorlig dom och ska totalt betala närmare 70 000 kronor i skadestånd till villaägarna, 12 000 kronor i rättegångskostnader, över 7 000 kronor i dagsböter samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

Så här kunde det gå till enligt en av de drabbade villaägarna:

”Jag fick kontakt med NN i april 2016 då denne utförde ett arbete åt en granne. NN såg ut att företräda en firma och hade särskilda verktyg. Jag tog kontakt med NN och berättade att jag fått en felkod på min värmepump och ville ha en kontroll. NN undersökte värmepumpen och sa att kompressorn hade gått sönder. NN sa att det inte var lönt att laga värmepumpen och att det var bättre att köpa en ny. NN rekommenderade en leverantör och jag beställde en ny värmepump. NN erbjöd sig att hämta värmepumpen hos leverantören.”

Villaägaren fortsätter:

”Jag betalade för värmepump och frakt med banköverföring till NN. Vi bestämde att NN skulle hämta den hos leverantören och installera den. Ett kvitto skrevs och jag meddelade senare NN per telefon vilken modell jag hade valt. Jag skulle få värmepumpen en vecka senare, men fick aldrig någon leverans. Vid kontakt sa leverantören att pumpen fanns kvar där och att de väntade på att NN skulle hämta den. Jag har ringt NN flera gånger, men NN svarade antingen inte och hänvisade någon gång till att barnen var sjuka. Inget hände och till slut orkade jag inte mer och gjorde en polisanmälan.”

De andra villaägarna berättar liknande historier i Helsingborgs tingsrätt. 39-åringen konstaterar att villaägarnas befintliga värmepumpar är uttjänta, men att de kan köpa en ny värmepump av honom. Ofta vill han ha kontant betalning, trots att det handlar om belopp över 10 000 kronor.

39-åringen, som tidigare arbetat med service av värmepumpar, medger att han ingått avtalen och tagit emot betalning av villaägarna, men det inte varit hans avsikt att luras. Han är konflikträdd och har haft det tufft i livet, förklarar han och tillägger:

”Min privatekonomi var trasslig med bland annat en tidigare konkurs, som fått stora ekonomiska konsekvenser.”

Det finns dock inget företag med namnet Värmepumpsexperten registrerat på Bolagsverket. Orsaken till att köparna fick betala moms, trots att NN inte hade något momsregistrerat företag, var ”att jag tidigare drivit företag och att detta gick på rutin”, enligt 39-åringen.

Straffet för ”bedrägeri av normalgraden” är fängelse i tre månader. Men tingsrätten tar hänsyn till 39-åringen personliga förhållanden och dömer honom till villkorlig dom och dagsböter.

Domen har överklagats av 39-åringen.