Logga in

Kamp mot klockan för blågult VVS-hopp

Publicerad
18 okt 2017, 07:00

Sveriges VVS-hopp Björn Landin ligger bra till på Yrkes-VM i Abu Dhabi. Trots att starten blev ”pinsam”. 

Yrkes-VM pågår i Abu Dhabi och 27 unga svenskar kämpar om medaljerna i 26 yrkesgrenar.

Björn Landin, som tävlar i VVS-installation, låg bra till på tisdagen, som är tävlingens tredje dag. Torsdag kväll är det dags för prisutdelning som går att följa live här. Hela resultatlistan går att ta del av här. 

– Han håller tidtabellen och planen, och allt ser snyggt och bra ut, säger Per-Olof Engman som är domare och coach för VVS-grenen.

Bra VVS-start för Yrkes-VM i Abu Dhabi

Utmaningen för de tävlande är att vara både noggranna och snabba. En enda grad eller millimeter fel kan ge poängavdrag. Detsamma gäller den som behöver extra material.

Samtidigt är tidspressen hård. Deltagarna har bara 22 timmar på sig att slutföra uppgiften.

De ska först bygga en solfångaranläggning med tank och ansluta den till ett vatten- och värmesystem. Därefter ska dusch, toalett och tvättställ anslutas på andra sidan om en vägg i tävlingsbåsen.

”Det är väldigt stressigt, och på nätterna ligger jag och funderar på hur jag ska jobba. Men om jag hinner klart tror jag att jag ligger bra till.”

VVS-montören Björn Landin som tävlar för Sverige.

Byggbranschen bojkottar Yrkes-VM i Abu Dhabi

Till sist ska anläggningen lämnas över till en ”kund” – i det här fallet några av domarna.

– Det är väldigt stressigt, och på nätterna ligger jag och funderar på hur jag ska jobba. Men om jag hinner klart tror jag att jag ligger bra till, säger Björn Landin.

Starten med solfångaren beskriver han som extra utmanande. Det momentet hade han inte tränat på.

– Det kändes som det sämsta jobb jag har gjort – pinsamt. Men det gick bra ändå och solfångaren blev godkänd, säger han.

Först på torsdag kväll koras vinnaren.

Blågult VVS-hopp i Abu Dhabi

Yrkes-VM 2017 är den 44:e upplagan av the WorldSkills Competition, som är tävlingens internationella namn.

Totalt deltar runt 1 300 unga yrkespersoner från 58 länder i årets Yrkes-VM. De tävlar i 52 olika yrken. Arrangörerna bedömer att fler än 100 000 besökare följer tävlingen på plats.

WorldSkills Sweden, som ansvarar för svenska Yrkeslandslagets deltagande, är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten.