Logga in

Hänt i veckan

Publicerad
5 okt 2017, 12:14

VVS-Forum presenterar veckans nyhetssvep. • Bad & Värme Umeå tar över Luleåmedlemmen. • Konkurrensverket godkände Ahlsells köp av Viacon. • Pilotprojekt för värmeåtervinning ur avloppsvatten. • Rekordprojekt för Comfort-gasell. • Rörgruppen installerar i NCC:s nya huvudkontor. • Nytt multidisciplinärt projekt för Bravida i Kiruna.

Butiken i Umeå. Foto: AC Golv & Plattsättning.Bad & Värme Umeå tar över Luleåmedlemmen

Bad & Värmes Umeåmedlem AC Golv & Plattsättning tog nyligen över Luleåmedlemmen Tommy Sandberg Rör (T-Rör) genom ett inkråmsförvärv.

Tommy Sandberg fortsätter att leda verksamheten i Luleå.

T-Rör omsatte det brutna räkenskapsåret 2016/2017 cirka 13 miljoner kronor med sex anställda.

AC Golv & Plattsättning, med Bad & Värme-butik även Lund, omsatte förra året cirka 39 miljoner kronor med 39 anställda.

Ny Bad & Värme-medlem i Umeå

 

Konkurrensverket godkände Ahlsells köp av Viacon

I juni ingick Ahlsell-koncernen avtal om att förvärva den specialiserade VA-distributören Viacon VA, som omsätter cirka 320 miljoner kronor. Konkurrensverket har nu godkänt förvärvet Tillträde beräknas ske under början av november.

Konkurrensverket inledde under sommaren en särskild granskning av förvärvet. Syftet var att förvissa sig om att det inte påtagligt skulle hämma konkurrensen på marknaden för distribution av VA-material.

 

Lennart Olofsson. Foto: Jan Fredriksson.Pilotprojekt för värmeåtervinning ur avloppsvatten

Fortum Värme och Ecoclime ska genomföra ett pilotprojekt tillsammans med ett antal fastighetsägare för att återvinna energi från fastigheternas avloppsvatten. Med Ecoclimes lösning kan en fastighetsägare återvinna värme ur avloppsvattnet.

– Samarbetet är startskottet för vår etablering av cirkulära energisystem och utvecklingssamarbeten på den svenska marknaden. Fortum Värme är Sveriges största fjärrvärmeleverantör. Det visar att vi är väl positionerade när fastighetsbranschen spås satsa mer och mer på klimatsmarta lösningar de närmsta årtiondena, säger Ecoclimes vd Lennart Olofsson i ett pressmeddelande.

Ny energiteknik återvinner mer

 

Finspångs nya vårdcentrum. Illustration: Arkitema Architechts
Rekordprojekt för Comfort-gasell

Snabbväxande Comfort-medlemmen Månsson Rör & Värmepumpar i Norrköping installerar VVS i Finspångs nya vårdcentrum med NCC som beställare.

– Det är vårt hittills största uppdrag till ett ordervärde på 40–50 miljoner kronor, säger vd Fredrik Månsson i ett pressmeddelande.

Företaget, som har en filial i Västervik, utsågs förra året till gasellföretag av tidningen Dagens Industri. Det blev en tredje plats i Östergötland efter att ha vuxit 420 procent mellan 2012–2015. Månsson Rör & Värmepumpar har i dag 70 anställda, varav ett 10-tal arbetar i Västervik.

I Västervik har bolaget ett pågående projekt på Slottsholmen, som Björn Ulvaeus ligger bakom. Det gäller rörentreprenaden på ett unikt nybyggnadsprojekt med 38 bostadsrättslägenheter, restaurang och gym.

Elitseglaren och Stångåsstaden är två andra projekt i 20-miljonersklassen som väntar i Linköping framöver. Det handlar om 374 respektive 290 nya lägenheter som ska byggas.

Comfort-medlem gaselltrea i Östergötland

 

NCC:s nya huvudkontor. Illustration: White ArkitekterRörgruppen installerar i NCC:s nya huvudkontor

Instalcobolaget Rörgruppen i Sollentuna utför VS-installationerna i NCC:s nya huvudkontor i Solna. Ordervärdet är cirka 50 miljoner kronor.

Huvudkontoret kommer att byggas i Järva Krog och utgör starten på en större utveckling av området där det planeras för tre nya stadskvarter med kontor, restauranger, service och bostäder. Byggnaden där NCC:s huvudkontor kommer inrymmas utgör cirka 20 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta och beräknas vara färdigt 2019.

Instalco får rekordorder

 

Kirunas nya kulturhus. Illustration: Tirsén & Aili Arkitekter.Nytt multidisciplinärt projekt för Bravida i Kiruna

Bravida utför alla installationer i Kirunas nya kulturhus till ett ordervärde om cirka 56 miljoner kronor.

Flytten av Kirunas stadskärna pågår sedan två år tillbaka. Kulturhuset blir starten på det andra kvarteret i det nya centrumet. Kvarteret kommer bland annat rymma bibliotek, biograf och restauranger samt det nya kulturhuset.

I Bravidas totalentreprenad i kulturhuset ingår installationer inom el, VS, ventilation, sprinkler och kyla. Projektet påbörjas omgående med projektering och förväntas vara färdigställt i december 2020. Totalt kommer cirka 25 medarbetare att arbeta med projektet.

Kulturhuset kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver samt Energibyggnad Guld.

Bravidas utför även samtliga installationer i Kiruna stadshus som just nu håller på att färdigställas.

Därför säljer uppstickaren sitt företag till Bravida