Logga in

Strulande robotlinje blev prefabtillverkares fall

Publicerad
4 sep 2017, 13:36

Ett sydsvenskt företag som tillverkar prefabricerade badrumsmoduler har gått i konkurs. Drygt 40 anställda berörs.

Racks i Olofström försattes i konkurs vid Blekinge tingsrätt den 24 augusti. 

Bolagets fall blev en strulande robotlinje, skriver tidningen Sydöstran. 

Sommaren sänkte badrumsbutik i Dalarna

– Den skulle vara på plats i mars 2016, men det tog ett år och ett kvartal ytterligare innan det gick att få ordning på det, säger bolagets ägare, Tommy Qvarfort, till tidningen.

Enligt bolaget kunde man därför inte leverera i den takt som orderna krävde och fick dessutom tacka nej till nya order. 

Lönsamheten för Racks har dock varit dålig under många är. Vid konkursen hade bolaget fem förlustår bakom sig. Det brutna räkenskapsåret 2016/2015 redovisades en förlust efter finansnetto på cirka 15 miljoner kronor med en omsättning på cirka 31 miljoner kronor. Året innan omsatte Racks cirka 26 miljoner kronor och förlusten var då hela 23 miljoner kronor. 

Så gick Anders vidare efter konkurserna

Ola Sellert vid Trägårdh Advokatbyrå i Malmö har utsetts till konkursförvaltare. Han kommer driva verksamheten vidare under en månad med förhoppningen att kunna hitta en ny ägare, skriver Sydöstran.

– Jag ska göra allt som står i min makt för att hitta en köpare, säger han till tidningen.

Södertäljeinstallatör i konkurs

Det var i mitten av 1980-talet som Racks startade verksamheten med tillverkning av transportracks till fordonsindustrin. Allt enligt företagets hemsida.

Västsvenskt reliningföretag i konkurs

År 2011 beslutade bolaget att ytterligare utöka sin produktion med prefabricerade badrumsmoduler, med anslutning till huvudstammarna för vatten, el och ventilation.

Konkurser i stor skånsk VVS-koncern 

Samma år slöt bolaget ett samarbetsavtal med byggföretaget Peab om leveranser av badrumsmoduler. Under 2014 slöt Racks avtal med NCC och levererade badrumsmoduler till hotell och bostäder.