Logga in

Så lämnar Fuskbyggarna tittarna i sticket

Publicerad
11 sep 2017, 15:45

Fuskbyggarna lär av sina misstag, men tittarna får söka kunskap på annat håll. 

Ungefär så bemöts kritiken mot Martin Timells felsägning i förra veckans tv-program. Ikväll är det dags för ett nytt Fuskbyggarna.

Programledaren Martin Timells utsaga om att värmepumpar skulle kunna sprida mögel har väckt het debatt, bland annat i Facebook-gruppen Rörmokare utan gränser.

Varken Martin Timell eller TV4, som gör Fuskbyggarna, vill bemöta kritiken mot Timells uttalande.

Faktagranska Fuskbyggarna

Det officiella svaret som skickas till tittare som hör av sig är: 

”Tack, för ditt engagemang. Byggbranschen är ett stort område med många detaljer och specialkompetenser och ibland blir det tyvärr faktafel – något som våra engagerade tittare uppmärksammar oss på. Vi är tacksamma för all respons, det ger oss möjlighet att förbättra vårt arbete framåt.”

Det är såklart bra att Fuskbyggarna tar till sig feedback och förbättrar sitt arbete. Dessvärre får inte okunniga tv-tittare samma chans att lära sig mer. Någon rättelse i anslutning till kommande program är inte planerad.

Timell sa fel om värmepump i Fuskbyggarna

– Det blir troligen inte aktuellt, eftersom det handlar om redan färdiginspelade och klippta program, säger pressinformatör Catherina Barnard.

Det var i programmet Fuskbyggarna, som sändes 5 september, som den kände programledaren fällde kommentaren som väckt sådan uppståendelse: 

Premiär för TV-serie om byggfusk i kväll

”Om det finns mögel här nere får ni in mögel i huset”, sade Martin Timell och pekade på utedelen av en värmepump som placerats i husets fuktskadade krypgrund.

Placeringen av värmepumpens utedel är onekligen tveksam. Förångaren bidrar säkert till att förvärra problemen i krypgrunden.

Men som många VVS-kunniga i Facebook-gruppen påpekar är det inte möjligt att flytta möglig luft genom värmepumpen. Ytterdel och innerdel är två separata komponenter som förbinds med köldmedia i ett slutet system.