Logga in

Tvingas flytta efter egen badrumsrenovering

Publicerad
9 mar 2017, 11:25

En man i Stockholm tvingas flytta efter att ha renoverat sitt badrum. Renoveringen var så dåligt utförd att hyresvärden inte såg någon annan utväg än att vräka mannen. 

Svea hovrätt ger hyresvärden rätt, mannen tvingas flytta efter att ha renoverat sitt badrum på ett undermåligt sätt. Han har bland annat, utan godkännande, bytt golvbrunnen, toalettstolen och lagt klinkers på golvet som sedan spruckit. Utöver badrumsrenoveringen har mannen även bytt lås på ytterdörren utan att meddela hyresvärden. Han tvingas därför att flytta senast den 3:e juli i år.

Susanna Skogsberg, Hyresgästföreningen

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, säger att hon inte rekommenderar att man renoverar sitt badrum utan att först prata med hyresvärden.

– Även om man får lov att byta exempelvis kakel så brukar jag rekommendera att man inte gör det utan att prata med hyresvärden först. Fuktskador är väldigt vanliga så det är viktigt att det sköts korrekt. Man kan fråga om fastighetsägaren kan göra det, så blir det deras ansvar att det görs korrekt.

Man har rätt att i en hyresrätt, på egen bekostnad, utföra en del renoveringar. Numera ställs det dock omfattande krav på hur arbeten som påverkar tätskikten i våtutrymmen ska utföras. Därför menar Svea hovrätt att hyresvärden måste känna till hur arbetet har utförts vilket innebär att man mest troligt kommer tvingas att riva upp golv och golvbrunn och göra om arbetet.

– Det är inga konstigheter med beslutet i sig men det är väldigt ovanligt att man tvingas flytta. Främst för att det är sällan folk vill lägga så mycket pengar på en renovering i en hyresrätt. Man får ju inte tillbaka något när man flyttar.