Logga in

“Med en VVS-montör, en elektriker och en snickare kommer man väldigt långt”

Publicerad
21 mar 2017, 15:16

Johan Persson från Mariestad installerade i migrantkrisens Grekland.

Nyligen åkte FM Mattsson och skruvleverantören Grabber till Grekland för att installera vatten och avlopp i ett flyktingläger.

– Med en VVS-montör, en elektriker och en snickare kommer man väldigt långt, konstaterar Anders Carlén, chefredaktör på Vi i villa, som står bakom projektet.

Omkring 60 000 migranter sitter fast i Grekland sedan gränserna mot övriga Europa stängdes i mars 2016. I många av flyktinglägren tvingas människorna bo i tält, men i Ritsona norr om Aten har myndigheter och frivilligorganisationer byggt modulhus åt flyktingarna.

– Jag har tidigare jobbat ideellt med flyktingar i Grekland och ville hitta ett sätt genom jobbet att göra gott, säger Anders Carlén och tillägger att till nästa resa ska man även ha med en elektriker.

– Jag fick reda på att man inte kunnat dra in vatten och avlopp i flyktinglägret Ritsona. FM Mattsson var intresserade och via bekantas bekanta kom jag i kontakt med VVS-montören Johan Persson, som följde med.

”Jag är nyfiken och vill testa nya VVS-system. Vi jobbar ju på helt olika sätt och har olika regler, bara mellan Sverige och Norge är det stor skillnad. Sen vill man förstås hjälpa till.”

Johan Persson, VVS-montör från Mariestad.

 Arbetet med att installera vatten och avlopp pågick under två dagar. Utöver att dra rör och installera tre tvättställ och en varmvattenberedare byggde teamet en diskstation. En container köptes också in och fylldes med en pall skruv från Grabber samt verktyg från Hitachi.

VVS-montören Johan Persson, som till vardags arbetar på det norska företaget NM Rör AS i Oslo, är glad över att han åkte med.

– Jag är nyfiken och vill testa nya VVS-system. Vi jobbar ju på helt olika sätt och har olika regler, bara mellan Sverige och Norge är det stor skillnad. Sen vill man förstås hjälpa till, säger Johan Persson, som ursprungligen är från Mariestad.

Han har nu bott och arbetat i Norge i sex år. Återigen var det nyfikenheten som drev honom.

– Nu är jag på service och det trivs jag väldigt bra med. NM Rör är ett litet VVS-företag som jag varit med om från starten att bygga upp tillsammans med chefen. Nu är vi 8–9 anställda.

På plats i flyktinglägret i Grekland fick Johan Persson installera vatten och avlopp i tre modulhus och ett utomhuskök. Förutom blandare, som man fått från FM Mattsson, köpte teamet rör, tvättställ och varmvattenberedare i Grekland.

VVS-arbetet i Grekland stötte inte på några problem och arbetet tog inte mer än två dagar.

– Det gick mycket fortare än vad jag trodde, säger Johan Persson.

– Eftersom det fanns ett stort behov av rent vatten så kände vi att det fanns en tydlig koppling mot vår verksamhet. Därför var det en självklarhet för oss att ställa upp och vi är glada att vi kunde leverera produkter som nu kan hjälpa människor att få rent vatten, säger Malou Carlsson på FM Mattsson Mora Group AB.

Läs mer om projektet på Vi i villa.